Update

Betogingen extreem-rechts lopen op 3 plaatsen uit de hand

De politie heeft op verschillende plaatsen in Europa moeten ingrijpen tijdens protestacties van extreemrechtse betogers en extreemlinkse tegendemonstranten. Demonstranten en ordediensten raakten zaterdag slaags in Dortmund, Londen en het Tsjechische dorp Varnsdorf.

De politie in Dortmund verwijdert linkse demonstranten. Beeld reuters
De politie in Dortmund verwijdert linkse demonstranten.Beeld reuters

In de Duitse stad Dortmund braken rellen uit bij een nationalistische betoging en een ultralinkse tegendemonstratie. Enkele honderden linkse betogers gooiden stenen en flessen naar agenten en probeerden politiebarricades te doorbreken. Een onbekend aantal mensen is gearresteerd.

Ongeveer 700 neonazi's demonstreerden in een wijk van Dortmund waar veel buitenlanders wonen. De linkse tegendemonstratie bracht ongeveer 1500 mensen op de been.

Nationalisten
Ook in Londen gingen nationalisten en hun tegenstanders zaterdag de straat op. Een manifestatie van ongeveer 1000 aanhangers van de rechtse English Defence League (EDL) bracht circa 1500 tegendemonstranten op de been.

De politie had 3000 agenten ingezet om de betogingen in goede banen te leiden. Toen agenten EDL-leider Stephen Yaxley-Lennon oppakten, braken volgens Britse media ongeregeldheden uit. De politie arresteerde in totaal 60 mensen.

Verbod
In Londen geldt na de rellen die op 6 augustus uitbraken in de hoofdstad een verbod op protestmarsen van 30 dagen. De politie gaf echter toestemming voor de betoging van de EDL, mits die op een vaste plek zou worden gehouden.

In het Tsjechische dorp Varnsdorf, aan de grens met Duitsland, hebben honderden rechtsradicalen geprobeerd een zigeunerwijk te bestormen. Ze klagen over gestegen criminaliteit en geven de Roma-zigeuners daar de schuld van. Ongeveer 150 zigeuners trachtten hun wijk te beschermen. Een politiekordon hield de twee groepen uit elkaar.

Ultralinkse demonstranten in Dortmund. Beeld reuters
Ultralinkse demonstranten in Dortmund.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Extreemrechtse betogers worden tegengehouden door de politie in Dortmund. Beeld epa
Extreemrechtse betogers worden tegengehouden door de politie in Dortmund.Beeld epa
Roma-zigeuners in het Tsjechische dorp Varnsdorf. Beeld epa
Roma-zigeuners in het Tsjechische dorp Varnsdorf.Beeld epa
Rechtsradicalen in gevecht met de politie. Beeld reuters
Rechtsradicalen in gevecht met de politie.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden