Update

Betogingen Amsterdam verlopen rustig

Ajax-supporters en antifascistische organisaties op metrostation Isolatorweg in Amsterdam proberen zaterdag de bijeenkomst van de English Defence League te verstoren. © anp Beeld
Ajax-supporters en antifascistische organisaties op metrostation Isolatorweg in Amsterdam proberen zaterdag de bijeenkomst van de English Defence League te verstoren. © anp

AMSTERDAM - Een demonstratie voor Geert Wilders in Amsterdam is zaterdag niet uitgelopen op de veldslag waarvoor sommigen vreesden. De politie pakte 34 mensen op, onder wie enkele Ajax-hooligans. Mede dankzij de mobiele eenheid (ME), die massaal aanwezig was, bleven grote ongeregeldheden uit.

De demonstratie van het European Freedom Initiative (EFI) hield Amsterdam al geruime tijd in de ban. Het EFI is een overkoepelende organisatie van verschillende Europese bewegingen, waaronder de beruchte English Defence League (EDL). Zij wilden zaterdag hun steun komen betuigen aan PVV-leider Wilders.

Een bonte mix van tegenstanders had aangekondigd de demonstratie te zullen verstoren. Daaronder waren de gebruikelijke antifascistische organisaties, maar ook de harde kern van Ajax-supporters. Die had laten weten geen racisme te tolereren in 'hun' stad.

Al met al reden genoeg voor de gemeente om strenge veiligheidsmaatregelen te nemen. De pro-Wildersdemonstratie mocht niet zoals gepland op het Museumplein plaatsvinden, maar werd verbannen naar een verlaten industrieterrein in het Westelijk Havengebied.

De pro-Wildersdemonstranten zorgden nauwelijks voor problemen. Slechts een handvol activisten was komen opdagen. Zij vormden een kleine minderheid tussen de massaal aanwezige journalisten. Verscheidene sprekers wezen op het gevaar van de radicale islam voor de westerse samenleving.

Ondertussen verzamelden tientallen tegendemonstranten zich op het nabijgelegen station Sloterdijk. Onder hen waren veel Ajax-hooligans, maar ook enkele allochtone jongeren en antifascisten. Op een gegeven moment stapte het gezelschap op de metro om af te reizen naar station Isolatorweg, op steenworpafstand van de plek waar de pro-Wildersbetogers stonden.

Tot een confrontatie kwam het echter niet. De ME had het metrostation hermetisch afgesloten en stuurde de tegendemonstranten terug. Enkele raddraaiers hingen in de uren daarna nog rond in de buurt, maar de politie gaf hen niet de kans om rellen te schoppen. Tegen half vier waren tien personen aangehouden voor openlijke geweldpleging of omdat ze zich niet konden legitimeren.

Kilometers verder, op het Jonas Daniël Meijerplein, verzamelden zich zeven- tot achthonderd personen die op vreedzame wijze tegen de komst van onder meer de English Defence League demonstreerden. Zij luisterden naar sprekers als Martin Smith van het Britse Unite Against Fascism en Mohammed Rabbae, voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen. Rabbae vertelde het publiek dat de strijd tegen het fascisme is begonnen. (ANP)

Leden van de English Defence League tonen zaterdag een vlag aan de media. © anp Beeld
Leden van de English Defence League tonen zaterdag een vlag aan de media. © anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden