Betoging bij herdenking afschaffing slavernij

Tientallen mensen hebben donderdagavond in Amsterdam bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij gedemonstreerd.

ANP
De betogers zijn het niet eens met het besluit van organisator NiNsee de herdenking een dag eerder te houden dan de viering, die op 1 juli valt. Beeld Patrick Meershoek
De betogers zijn het niet eens met het besluit van organisator NiNsee de herdenking een dag eerder te houden dan de viering, die op 1 juli valt.Beeld Patrick Meershoek

Ze zijn het niet eens met de beslissing van organisator NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis, om de herdenking en viering van de afschaffing uit elkaar te halen.

Petitie
Om hun ongenoegen kenbaar te maken bliezen de betogers op fluitjes en sloegen ze op pannendeksels. Ze boden burgemeester Eberhard van der Laan een petitie aan om de beslissing teruggedraaid te krijgen en de herdenking weer op 1 juli te krijgen. De burgervader zegde toe voor de zomervakantie met de actievoerders in gesprek te gaan. Hij nodigde hen daarop uit om deel te nemen aan de herdenking of anders te vertrekken. De plechtigheid begon uiteindelijk met 25 minuten vertraging.

Enkele tientallen demonstranten stonden toen achteraan en maakten nog wel herrie. Agenten, die in behoorlijke aantallen aanwezig waren, kregen niet veel later van Van der Laan opdracht de betogers buiten gehoorsafstand van de herdenking te brengen. Na bemiddeling door Clarence Seedorf, die opriep tot rust en respect, werden de demonstranten iets stiller en konden ze door agenten weggeleid worden.

Bussemaker
Het is vrijdag exact 153 jaar geleden dat de Nederlandse regering de slavernij afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.
De herdenking donderdag, waar zo'n driehonderd mensen op af kwamen, had plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden en omvatte onder meer een vlaggenceremonie, twee minuten stilte, kransleggingen en toespraken. Namens de regering sprak minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook Van der Laan hield een toespraak.

"De misdadige geschiedenis van de slavenhandel is nog steeds zichtbaar in de stad en is nauw verbonden aan het hedendaagse Amsterdam en aan de manier waarop wij samen leven", zei hij. "Dat is niet altijd makkelijk, vanavond was daar het bewijs van, en er zijn verschillende opvattingen over hoe dat moet. We zijn het allemaal eens dat het moet: met een open blik naar het verleden samen de toekomst tegemoet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden