Update

Betogers bestormen vliegveld Bangkok

BANGKOK - Op de internationale luchthaven van de Thaise hoofdstad Bangkok heerst complete chaos. Het vliegveld is deels overgenomen door demonstranten die het vertrek van premier Somchai Wongsawat eisen. Alle vliegverkeer van en naar de luchthaven ligt stil. Duizenden reizigers, onder wie veel toeristen, zijn gestrand.

Enkele tientallen demonstranten drongen woensdag de verkeerstoren binnen en hielden deze enige tijd bezet. Zij wilden het vluchtschema achterhalen van het vliegtuig waarmee premier Somchai woensdagavond terugkeert van een top in Peru. Eerder was echter al bekendgemaakt dat het toestel van Somchai zal landen op een militaire basis. Uiteindelijk verlieten de betogers de verkeerstoren weer.

Dinsdagavond drongen honderden tegenstanders van Somchai de luchthaven Suvarnabhumi binnen. Sommigen waren gemaskerd en hadden ijzeren staven bij zich. Voordat de betogers door een politiekordon heen braken en de passagiersterminal binnentrokken hadden de luchthavenautoriteiten het uitgaande vliegverkeer stilgelegd. Toen landden er nog wel vliegtuigen.

Onderhandelingen mislukt
Directeur Serirat Prasutanon zei dat pogingen om met de betogers te onderhandelen waren mislukt. De gouverneur van de provincie Samut Prakan, waar de luchthaven toe behoort, heeft het leger gevraagd de politie bij te staan, zei hij. Maar vicepremier Chuawarat Chanweerakul zei dat de regering geen geweld zal gebruiken om de luchthaven te ontzetten.

De betogers behoren tot de Volksalliantie voor Democratie, die al drie maanden het kantoor van premier Somchai bezet houdt. De Alliantie zei in een verklaring geen keus te hebben dan haar vreedzaam protest op te voeren met de belegering van de luchthaven. De actie is bedoeld als ultimatum aan Somchai en diens kabinet om onmiddellijk en onvoorwaardelijk af te treden, aldus de verklaring. De luchthaven blijft gesloten tot Somchai opstapt, zei een woordvoerder.

De premier wordt woensdagavond terug verwacht van een bezoek aan een APEC-top in Peru. Om een confrontatie met de betogers te vermijden zal hij niet op Suvarnabhumi, maar op een militair vliegveld landen, liet de regering weten.

Explosieven
Woensdagochtend werden explosieven gegooid naar betogers die zich op een halve kilometer afstand van Suvarnabhumi bevonden. Dinsdagavond raakten voor- en tegenstanders van de regering met elkaar slaags in Bangkok. De gevechten, waarbij ook vuurwapens werden ingezet, braken uit toen aanhangers van de regering stenen begonnen te gooien naar een vrachtauto waarmee leden van de Volksalliantie voor Democratie terugkeerden van een bijeenkomst bij de kleinere luchthaven Don Muang. Er vielen zeker elf gewonden.

Op 2 september werd bij soortgelijke gevechten een aanhanger van de regering doodgeslagen. Op 7 oktober vielen bij een politieoptreden tegen leden van de Volksalliantie twee doden en honderden gewonden. En vorige week kwamen twee leden van de alliantie om bij een granaataanval.

In 2006 leidde een massacampagne tegen de toenmalige premier Thaksin Shinawatra tot een staatsgreep waarbij de premier werd afgezet. Bij de verkiezingen die vervolgens werden gehouden kwam Thaksins partij echter opnieuw als grootste uit de bus. De premier die vervolgens aantrad werd onder druk van nieuwe demonstraties weggestuurd, maar zijn opvolger Somchai, Thaksins zwager, is voor de demonstranten even onaanvaardbaar.

De partij van Thaksin geniet vooral steun op het platteland. De tegenstanders willen dat het kiesrecht van plattelandsbewoners wordt ingeperkt. Die zijn volgens de Volksalliantie te gevoelig voor omkoping en te weinig onderlegd om weloverwogen politieke keuzes te maken. (AP)

Gestrande reizigers op het vliegeveld van Bangkok. Foto EPA/Str
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden