Betogers AFA trekken door centrum

In gemoedelijkheid verliep de Amsterdamse demonstratie tegen fascisme gisteravond, al klonk ook een militanter geluid. "Over fascisme moet je niet in dialoog gaan."

Na de gewelddadigheden in Charlottesville, waar neo-nazi's in vol ornaat een fakkelmars hielden voor witte overheersing en een man inreed op tegenbetogers kon de antifascistische demonstratie in Amsterdam alleen maar meevallen.
Donderdagavond trokken zo'n vierhonderd mensen vanaf het Spui door Amsterdam, ter herdenking van de in Charlottesville omgekomen linkse activiste Heather Heyer. De laatste woorden die Heyer op social media had geplaatst voor haar dood, werden gisteren op bordjes meegedragen: "If you're not enraged, you're not paying attention." Als je niet woedend bent, dan let je niet goed op.

Woedend waren uiteraard de mensen van de Anti-Facistische Aktie (AFA), die dit soort demonstraties op routine lijken te doen. Vooraan de stoet marcheerden zij, gekleed in rood en zwart en met wapperende vlaggen en spandoeken. Mannen én vrouwen met opgeschoren haar riepen op tot waakzaamheid: "Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme."

'dat varken'
Eerder sprak op het Spui activiste Marlyn Mau-Asam al stevige woorden. We moeten niet wijzen naar 'dat varken' in Washington, zei zij, maar 'de strijd' moet dichterbij worden gezocht, ook in Nederland. "Want hier komt het fascisme vandaan, dit is het hart van het beest. Dat betekent dat je het hier moet neerslaan. Hier elimineer je het, hier roei je het uit."

Later legde Mau-Asam uit waarom ze juist dat geluid had laten horen: "Over fascisme moet je niet in dialoog gaan. Het is niet zomaar een leuke mening." Ook activist Jeffrey Afriyie sprak: "Het is oorlog, mensen. Er is uiteindelijk maar één goede kant: die van de anti-fascisten en anti-racisten. Mensen kijken naar Charlottesville, en denken: gelukkig is het hier in Nederland niet zo. Maar het is hier precies hetzelfde."

Zwarte bladzijden
Dat was betoger Pierre niet met Afriyie eens. Ja, er is veel racisme en te weinig aandacht voor 'andere culturen,' maar Nederland is op de goede weg, meende hij. "Tegenwoordig kunnen veel mensen in elk geval een Turk van een Marokkaan onderscheiden." Pierre ('mijn leeftijd is mijn mysterie') liep in de stoet mee in schitterende Indonesische kleding, vanwege de onafhankelijkheid van het land waar zijn wortels liggen. Hij meende dat verandering bij kinderen begint. "In Indonesië zijn verschrikkelijke dingen gebeurd, zwarte bladzijden in de Nederlandse geschiedenis. Daarover zoud op school moeten worden onderwezen. Veel problemen hebben dezelfde voedingsbodem en dat kun je aanpakken met goed onderwijs."

Zo klonken gisteravond allerlei politieke boodschappen vanaf de linkerflank, van anti-racisme en Trumpkritiek tot anti-Israëlboodschappen. Ook Thierry Baudet ontsprong de dans niet: zijn Forum voor Democratie werd omgedoopt tot het 'Schorem voor Demagogie.'

Dergelijke politieke statements zijn al op zoveel demonstraties gemaakt, maar gisteren was er tussen het rumoer ook bezinning over de dood van Heather Heyer, de jonge vrouw die met opzet werd doodgereden in Charlottesville. "Ik loop hier om mijn eigen gevoel kwijt te kunnen, want het is verschrikkelijk wat er is gebeurd," zei Harmen van de Beek (61) uit Amsterdam-Noord. "Toen ik naar de beelden uit Charlottesville keek was ik voor het eerst blij dat mijn grootouders niet meer leven. Zij hoeven dit niet meer te zien. Ik ben van de generatie die altijd te horen kreeg dat zoiets als het nazisme nooit meer zou gebeuren. Nou, dat is mooi gelul gebleken."

Burgemeester Van der Laan
De demonstranten liepen vanaf 20.00 uur vanaf het Spui door de binnenstad. Tegen 22.00 uur kwamen ze aan bij het Vondelpark, bij het standbeeld van Kerwin Duinmeijer, die in 1983 werd vermoord door skinheads.

De demonstratie is goed verlopen, er zijn geen berichten over arrestaties. De organisatie spreekt zelf over 600 deelnemers, de politie houdt het op 250 demonstranten.

Burgemeester Eberhard van der Laan had eerder op de dag toestemming gegeven voor de demonstratie, al keurde hij het af dat die niet vooraf was aangemeld bij de gemeente. De betogers moesten zich houden aan een aantal extra voorwaarden: zo mochten ze geen gezichtsbedekkende kleding dragen en niets in brand steken. Ook mocht geen vuurwerk worden afgestoken, maar dat gebeurde wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden