'Betere studieresultaten na deelname aan introductiedagen'

Aankomende studenten die liever een week langer vakantie vieren dan deelnemen aan de introductiedagen, hebben daar alleen zichzelf mee. Ze haken eerder af en halen later hun diploma, zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.

Eerstejaars studenten op de Nieuwmarkt Beeld Klaas Fopma
Eerstejaars studenten op de NieuwmarktBeeld Klaas Fopma

De studie werd gedaan onder studenten die de afgelopen vijf jaar begonnen aan de VU.

Van de studenten die deelnamen aan de introductie, stopte 22 procent na één jaar met de studie. Van de studenten die wegbleven, lag dat percentage met 33 procent een stuk hoger.

Ook het diploma komt eerder in zicht als je de introductieweek bezoekt: 35 procent van de deelnemers haalt het in drie jaar, tegenover 26 procent van de thuisblijvers.

Nieuw leven
De universiteit vermoedt dat de introductietijd de eerstejaars beter voorbereidt op het studentenleven. "Ze moeten zich aanpassen aan een nieuwe woonplek en ze beginnen aan een nieuwe opleiding. In die eerste week kunnen studenten zich al een beeld vormen van dat nieuwe leven," zegt woordvoerder Stéphanie van Oostrum.

"Zo beginnen ze met een voorsprong, en vinden ze makkelijker hun weg als ze er later even niet uit komen." De bredere invulling van de introductiedagen zou ook een rol spelen bij het grotere succes van deelnemende studenten.

Naast het 'traditionele' feesten en zuipen is er tijdens de introductie van de VU ook tijd ingeruimd voor kennismaking met docenten en medestudenten, voor minicolleges en workshops.

Woensdag 24 augustus beginnen de eerstejaars van de VU aan hun Introductiedagen. Op maandag 29 augustus volgt de Intreeweek van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden