'Betere prestaties ondanks strengere exameneisen'

Middelbare scholieren hebben in 2012 en 2013 betere resultaten geboekt op hun centrale eindexamen dan in 2011. Na dat jaar werden de regels aangescherpt en de verwachting was dat daardoor meer leerlingen zouden zakken, maar het tegendeel blijkt waar. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Leerlingen tijdens het examen VWO Nederlands op de eerste eindexamendag in mei van dit jaar, in de gymzaal van het Oranje Nassau College in Zoetermeer.Beeld anp

Het betere resultaat komt volgens onderwijskundige Lyset Rekers-Mombarg van de Rijksuniversiteit Groningen doordat leerlingen in de bovenbouw harder zijn gaan werken op weg naar het eindexamen. Andere verklaringen, bijvoorbeeld dat de examens makkelijker zouden zijn gemaakt, zijn niet van kracht, aldus Rekers.

Sinds 2012 gelden strenge regels voor de eindexamens. Zo mag je op havo en vwo niet meer dan één onvoldoende hebben als eindcijfer voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde, waarbij de onvoldoende niet lager mag zijn dan een 5. Ook mogen onvoldoendes van het centrale examen niet zomaar meer worden gecompenseerd met een goed cijfer van een schoolexamen.

De VO-Raad, de koepelorganisatie van middelbare scholen, is blij met de verbeterde resultaten, die volgens haar veel zeggen over de flexibiliteit van scholen, docenten en leerlingen. Maar te hopen is dat niet alle aandacht naar de examenvakken gaat maar ook naar ,,dingen als samenwerken, je presenteren en opgroeien tot volwaardig burger", aldus VO-raad-voorzitter Paul Rosenmöller.

RTL Nieuws heeft de prestaties berekend aan de hand van de laatste eindexamencijfers. Per school kan worden bekeken welke goed scoort, en welke niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden