Betere doorstroming na uitzetten stoplichten in de stad

Het uitzetten van de stoplichten op het Alexanderplein bij de Muiderpoort is een succes. Fietsers kunnen sneller en gemakkelijker doorrijden en trams lopen nauwelijks vertraging op.

Marc Kruyswijk
Van de fietsers langs het Alexanderplein vindt zestig procent dat het verkeer nu beter doorstroomt Beeld anp
Van de fietsers langs het Alexanderplein vindt zestig procent dat het verkeer nu beter doorstroomtBeeld anp

Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente naar de proef die half mei begon. Vooralsnog wordt de proef verlengd tot eind november. Later wordt besloten of de stoplichten op het plein helemaal worden verwijderd.

Het Alexanderplein is een van de plekken in de stad waar het groeiend aantal fietsers op belemmeringen stuitte. Door het stoplicht helemaal uit te zetten, blijkt de doorstroming een stuk soepeler te verlopen. Uit verschillende tellingen blijkt het aantal 'incidenten' niet hoger te zijn: de ­veiligheid is, volgens het onderzoek, niet of nauwelijks in het geding.

Veel conflicten tussen verkeersdeelnemers op het plein werden voorheen veroorzaakt doordat fietsers door rood reden: de helft van alle fietsers negeerde de stoplichten. In de proefsituatie ontstonden de conflicten alleen nog doordat fietsers of auto's de voorrangsregels aan hun laars lapten.

Klachten
Uit een analyse van ruim 700 tramritten blijkt dat de doorrijtijd bij uitgeschakelde stoplichten 1,1 seconde langer is. Relatief de meeste vertraging wordt opgelopen door trams die rijden in oost-westrichting.

Tijdens de proef zijn twee klachten binnengekomen. Een moeder durfde haar tienjarige dochter niet langer ­alleen over het kruispunt te laten rijden. De tweede klacht kwam van een blinde man die zonder begeleiding nog maar moeilijk kon oversteken.

Uit interviews op het Alexanderplein blijkt dat een meerderheid van de fietsers (zestig procent) vindt dat het verkeer beter doorstroomt. Toch zegt ook negentien procent dat de kruising zonder stoplicht minder goed functioneert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden