Betere afwatering in Rivierenbuurt 'extreem urgent'

De Rivierenbuurt en de ziekenhuizen VUmc en AMC behoren tot de delen van Amsterdam die het kwetsbaarst zijn voor extreme regenval. Volgens onderzoek is betere afwatering op deze plekken 'extreem urgent'.

In 2014 stond de hele Rivierenbuurt blank.Beeld Ruben Steeman

Die conclusie komt uit een 'stresstest'. Daarvoor is per plek met een computermodel berekend of straat en riool opgewassen zijn tegen stortbuien van 120 millimeter in twee uur.

Door klimaatverandering komt extreme regenval vaker voor. De stad heeft de ambitie dat buien van 60 millimeter per uur geen schade nalaten aan huizen en vitale infrastructuur.

De rode plekken
Op de rode plekken uit onderstaand kaartje is het onzeker of dat doel wordt gehaald. Hier bestaat kans op 'ernstige schade', zowel aan vastgoed als aan vitale infratructuur, en op ontwrichting van de bereikbaarheid.

Dat de Rivierenbuurt niet berekend is op overvloedig hemelwater bleek al toen in de zomer van 2014 straten onder water kwamen te staan. Na de stresstest blijkt ook de afwatering in delen van de Bellamybuurt en de Indische Buurt zorgwekkend. Dat geldt ook voor de omgeving van Sloterdijk.

In vijf jaar
De grootste knelpunten moeten in vijf jaar worden weggewerkt, vindt Amsterdam Rainproof, een organisatie van de gemeente, Waternet en het waterschap om de stad stortregenbestendig te maken. Knelpunten die gelden als 'zeer urgent' (delen van De Pijp, de Banne en Betondorp) en 'urgent' (onder meer delen van de haven en Buitenveldert) moeten in tien en vijftien jaar worden opgelost.

Het is de bedoeling dat dit zoveel mogelijk gelijk wordt gedaan met werkzaamheden die toch al op stapel staan. Oplossingen zijn bijvoorbeeld groene daken, grotere riolen en verdiepte groenstroken.

De gemeente belooft uitdrukkelijk niet dat het bij elke bui lukt om schade en overlast te voorkomen. Eigenaren van percelen moeten zelf aan de bak om neerslag op eigen terrein te verwerken. De stad 'rainproof' maken wordt een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle Amsterdammers genoemd.

Beeld Gemeente Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden