PlusStraatbeeld

Beter een veldje met planten op je woonboot dan dat saaie dak

De gemeente wil dat tweehonderd woonboten drijvende tuinen worden.

Een van de woonboten met begroeid dak bij de Hugo de GrootkadeBeeld Jesper Boot

Goed nieuws: de gemeente deelt dit jaar subsidie uit om Amsterdammers te stimuleren tot de aanleg van een groen dak. Scheurt u nu niet meteen juichend en met gierende banden richting tuincentrum om uw dakterras eens flink vol te laden met allerhande bontgekleurde ­flora, want voor u geldt deze regeling waarschijnlijk niet.

Het gaat in dit geval specifiek om woonboten. Dat terras vol dure olijfbomen waarvan u al zo lang droomt kunt u dus vergeten, maar gelukkig kosten vlijtige liesjes haast niets en die bieden óók een vrolijke aanblik.

Alleen woonbootbewoners kunnen zich dus tot de gelukkigen rekenen. Groene daken op woonboten zijn zeker niet iets nieuws, in de stad zijn al langer begroeide daken te bewonderen. Maar wat wel nieuw is, is de ­opvallende stimulans vanuit de gemeente.

Hugo de Groengracht
Vier ton wordt er dit jaar voor uitgetrokken, en daarmee moeten maar liefst tweehonderd woonboten worden omgetoverd tot drijvende tuinen. Wie subsidie krijgt toegezegd, ziet de helft van de kosten voor het groene dak vergoed. Er is zelfs een leutig bedoelde slogan uit de hoge hoed getoverd om het wereldkundig te maken: 'Laat het boven je hoofd groeien!'

Onlangs zijn aan de Hugo de Grootkade drie woonboten voorzien van een dak met planten, sedums veelal. En dat moet zo door blijven gaan; het streven lijkt te zijn om in 2025, wanneer de stad 750 jaar ­bestaat, álle woonboten in de stad van een groen dak te voorzien.

Gezien de vlotheid waarmee het aan de Hugo de Grootkade is gegaan moet dat te doen zijn, daar is onlangs in één dag driehonderd vierkante meter groen erbij ­gekomen. De gracht werd door omwonenden meteen omgedoopt tot 'Hugo de Groengracht. Over leutig gesproken.

Tja, zo'n beetje groen op een dak, wat doet dat nou helemaal, denkt u wellicht. Nou, vrij veel. Het filtert fijnstof uit de lucht, neemt CO2 op, verkoelt de stad en zorgt in de boot voor warmte- en geluidsisolatie.

Esthetisch aspect
Maar het blijkt toch vooral om het esthetische aspect te gaan. In plaats van uit te kijken op een saai grijs dak, is zo'n miniatuurtuintje duidelijk een verbetering.

Toch vraag je je als voorbijganger af of er niet nog wat méér met zo'n groen dak kan gebeuren. Veel groene daken zijn niet meer dan dat. Soms heeft iemand het gewaagd de boel aan te kleden met wat fleuriger fauna of een paar bloem­potten, maar je zou toch denken dat juist zo'n groen dak de ideale plek is om een rieten ­ligstoel en een parasol op neer te planten, en daar in de zomer met een Aperol Spritz in de hand eens lekker pontificaal van te gaan liggen ­genieten.

Het zal niet kunnen vanwege lekkagegevaar, of een andere saaie, verstandige reden. Maar ondanks alle positieve effecten die zo'n groen dak heeft, kun je het toch niet laten er nog meer mogelijkheden in te zien.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Groene daken op woonboten

Waar Hugo de Grootkade, West

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden