Beter Bed voorziet geen verbetering in 2013

Beter Bed voorziet een moeilijk 2013. Zeker in Nederland en Spanje zal er geen sprake zijn van een verbetering van de negatieve trend die al vorig jaar is ingezet, denkt topman Ton Anbeek. Dit jaar is bovendien slecht begonnen met winterse omstandigheden waardoor de omzet in de winkels verder is gedaald. In 2012 zag Beter Bed de winst verschrompelen, zo bleek vrijdag uit definitieve cijfers die de beddenverkoper publiceerde.

In Nederland, waar het consumentenvertrouwen 'historisch laag' is, verwacht Anbeek dit jaar geen enkele nieuwe winkel te openen. Wel zullen er filialen worden gesloten 'als er winkels onder water lopen', aldus de topman. Vorig jaar daalde het aantal winkels in Nederland al per saldo met 12.

Beter Bed wil dit jaar 2,2 miljoen euro besparen, na besparingen van circa 1,3 miljoen euro in 2012. Dat geld moet onder meer komen uit 'heronderhandeling van werkuren' en minder reclame, liet Anbeek weten. Slecht presterende winkels gaan dicht. De topman verwacht niet dat er in Nederland veel banen worden geschrapt. 'In deze omstandigheden kijken wij natuurlijk wel naar zaken als uren, maar er worden geen draconische maatregelen genomen.' Bij Beter Bed werken in Nederland bijna 700 mensen.

In Nederland was in 2012 sprake van een 'sterk dalend consumentenvertrouwen', vindt Beter Bed. 'Dit werd veroorzaakt door de aanhoudende crisis op de woningmarkt, de pensioencrisis en de maatregelen van de regering zoals de btw-verhoging die in oktober vorig jaar werd ingevoerd.' Voor dit jaar voorziet Anbeek nauwelijks verandering hierin.

Dat blijkt al uit het moeizame begin van 2013. Door veel sneeuw in januari en februari kwamen er minder mensen naar de winkels in Nederland en Duitsland en daalde de omzet. In Duitsland scheelt dat 'enkele miljoenen in de eerste paar maanden', lichtte Anbeek toe. Beter Bed denkt aan een 'aanzienlijk' lager bedrijfsresultaat over het eerste kwartaal voor de hele groep.

Over 2012 zag Beter Bed de nettowinst met bijna 50 procent dalen tot 14,4 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat ging met bijna 40 procent omlaag tot 23,7 miljoen euro. De omzet bleef nagenoeg gelijk op 397 miljoen euro. In het vierde kwartaal duikelde de nettowinst met ruim 90 procent tot 900.000 euro. Het bedrijfsresultaat (ebit) ging met ruim 68 procent omlaag.

In Spanje moest Beter Bed een afschrijving doen van in totaal 6 miljoen euro. Daar zijn de winkels inmiddels omgebouwd van een 'full-service' naar een cash & carry-formule.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden