Bètafaculteiten UvA en VU ondanks verzet samen

De Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit gaan hun bètafaculteiten in de praktijk toch samenvoegen, ondanks dat studenten en medewerkers zich daar eerder tegen hebben uitgesproken.

Op de VU viel het plan in goede aarde, maar aan de UvA stuitte het op veel verzet. Beeld ANP
Op de VU viel het plan in goede aarde, maar aan de UvA stuitte het op veel verzet.Beeld ANP

Dat blijkt uit een convenant tussen de universiteiten dat is verspreid via de website uvaleaks.nl. Uit het convenant en een aantal andere documenten blijkt dat de universiteiten hun bèta-activiteiten gezamenlijk gaan huisvesten. Ook de bedrijfsvoering, de ict en de financiële huishouding van de bètafaculteiten worden op elkaar afgestemd.

Uitgangspunt is dat de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van de bètafaculteiten per thema worden samengebracht. Nu hebben de bètafaculteiten van de UvA en de VU ieder nog hun eigen campus aan de Zuidas en in het Science Park. Als de huisvestingsplannen doorgaan, zitten de universiteiten straks op beide plekken.

Verzet
De UvA en de VU waren vorig jaar van plan hun bètafaculteiten samenvoegen in één grote megafaculteit, met een budget van 250 miljoen euro, drieduizend medewerkers en negenduizend studenten. Op de VU viel het plan in goede aarde, maar aan de UvA stuitte het op veel verzet.

Studenten voerden actie na actie om de fusie te voorkomen. Zij vreesden voor grootschaligheid. Vlak voor de kerst werd het fusieplan weggestemd door de centrale studentenraad en de centrale ondernemingsraad van de UvA. De huisvestingsplannen die toen waren bedacht, worden nu toch doorgezet. Zo wordt er in het convenant verwezen naar de oude plannen voor de fusiefaculteit.

Medezeggenschap
Esther Crabbendam, voorzitter van studentenvakbond ASVA is ontstemd. 'Ik vind het echt zonde dat dit zo gaat. Het lijkt alsof het college van bestuur niets heeft geleerd van het feit dat de medezeggenschap tegen de fusie heeft gestemd. Er is studenten niet om input gevraagd voor dit nieuwe convenant. Ook zie ik nergens dat de zorgen van studenten zijn meegenomen. Ik vraag me af waarom er medezeggenschap is, als deze niet serieus wordt genomen.'

In een reactie laat een woordvoerder van de UvA weten dat er geen sprake van is dat de fusie alsnog doorgang vindt. 'Het is voor het college van bestuur helder dat mensen dat niet willen. Wat iedereen wel wil is samenwerking op basis van inhoud.'

'Hoe de bètafaculteiten van de UvA en de Vu samen kunnen optrekken en elkaar kunnen versterken wordt vanuit de faculteiten zelf bedacht. Het college moet daar vervolgens wel vorm aan geven en dat doen zij via deze huisvestingsplannen. De medezeggenschap wordt wel degelijk serieus genomen en betrokken bij dit traject.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden