Bètafaculteiten Amsterdam worden samengevoegd

De bètafaculteiten van de Vrije Universiteit Amsterdam en van de Universiteit van Amsterdam worden samengevoegd in een grote Amsterdamse bètafaculteit.

Café-restaurant Polder, onderdeel van de campus Science Park in de Watergraafsmeer, waar de Amsterdam Faculty of Science moet komen. Beeld Dingena Mol
Café-restaurant Polder, onderdeel van de campus Science Park in de Watergraafsmeer, waar de Amsterdam Faculty of Science moet komen.Beeld Dingena Mol

Dat zijn de colleges van bestuur van beide universiteiten gisteren overeengekomen. De ondernemingsraden en studentenraden van beide universiteiten, moeten er nog wel mee instemmen. Om het plan voor deze Amsterdam Faculty of Science (AFS) in gang te zetten, hebben de colleges dit jaar 3 miljoen vrijgemaakt. De decanen hopen met de samenvoeging meer onderzoeksgeld binnen te halen. Dan gaat het niet alleen om nationale en Europese subsidies, maar ook om investeringen van bedrijven.

'Het is voor externe partijen belangrijk dat we met één stem spreken en dat we grootschalig zijn. Wetenschappelijke reputatie alleen is niet voldoende om geld binnen te halen,' zegt Hubertus Irth, decaan van de VU-faculteit voor exacte wetenschappen. Voordeel is ook dat dure onderzoeksfaciliteiten gedeeld kunnen worden. Voordeel is bovendien dat alle bètastudies voor Amsterdam worden behouden. Nu bestaat het risico nog dat kleinere studies vanwege druk vanuit Den Haag moeten verdwijnen.

Gestroomlijnd
Belangrijk onderdeel van het proces is dat de bedrijfsvoering van beide universiteiten wordt gestroomlijnd. 'Denk aan de financiële processen, de studentenadministratie en de personeelsadministratie,' zegt decaan Bauke Oudega van de VU-faculteit voor aard- en levenswetenschappen. Wat het samenvoegen van de drie faculteiten, twee van de VU en één van de UvA, totaal gaat kosten is nog onduidelijk. Eerder werden bedragen genoemd van 30 tot 57 miljoen, maar volgens de decanen zijn deze inschattingen met de kennis van nu te hoog geweest. Een betere schatting kunnen ze nu niet geven. 'Naar verwachting zal het plan mede worden betaald met geld van het rijk voor herprofilering,' zegt decaan Kareljan Schoutens van de UvA.

Het samenvoegen gaat vijf tot tien jaar duren. Een precieze einddatum is er niet, aangezien die afhangt van de oplevering van verschillende gebouwen. De colleges van bestuur moeten nog op zoek naar de nieuwe baas van de nieuwe instelling. In elke geval wordt het geen van de huidige decanen van de bètafaculteiten. Medezeggenschapsorganen, als de ondernemingsraden en studentenraden van beide universiteiten, moeten nog instemmen met het besluit van de colleges van bestuur.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden