Betaald parkeren op winkelpleinen in Noord teruggedraaid

Ruim een jaar na de invoering van betaald parkeren bij de winkelcentra op het Bezaanjachtplein en het Waterlandplein wordt die beslissing weer teruggedraaid. De invoering van een blauwe zone moet een nieuwe impuls geven aan de winkelcentra op de pleinen, die lijden onder het huidige parkeerbeleid.

Winkelcentrum De Banne aan het Bezaanjachtplein in NoordBeeld Rink Hof

De gemeenteraad stemde afgelopen donderdag in met de voorstellen van de bestuurscommissie Noord om het betaald parkeren af te schaffen. In plaats van een betaald parkeren-regime wordt een blauwe zone op straat ingevoerd. In de nu nog verlieslatende bezoekersgarage voor winkelcentrum Banne Centrum op het Bezaanjachtplein wordt parkeren het eerste uur gratis.

Achter het betaald parkeren wordt woensdag al een punt gezet. Omdat de openbare ruimte en de verkeersbesluiten moeten worden aangepast, gaan de blauwe zones pas op 1 oktober in. Dat betekent dus dat er in de zomermaanden gratis geparkeerd kan worden.

Verzet
Al voor de invoering van betaald parkeren bij de winkelcentra op 1 april 2014 verzetten de ondernemers fel tegen de plannen. Ze vreesden dat klanten weg zouden blijven als die 1,30 euro per uur zouden moeten betalen om hun auto in de buurt van de winkels kwijt te kunnen. Die angst bleek grotendeels terecht, waardoor ze inkomsten misliepen.

De plannen voor betaald parkeren kwamen nog uit de koker van de vorige bestuurscommissie. Het duurde maar een paar maanden voordat de nieuwe bestuurscommissie bij de gemeente aanklopte om het beleid grotendeels terug te schroeven. 'Ik kan het verleden niet veranderen,' verklaarde bestuurder Saskia Groenewoud (D66) destijds aan Het Parool. 'Maar ik kan wel kijken hoe ik, samen met de ondernemers, de winkelcentra weer kan laten floreren.'

Verliezen
Dat is nu gelukt. 'Wij zijn heel blij met dit resultaat', aldus Groenewoud. 'Met deze wijzigingen komen wij tegemoet aan deze wensen en de ontwikkeling die Noord doormaakt en nog te wachten staat.' Voor dat resultaat moeten het stadsdeel en de ondernemers trouwens wel de prijs betalen: de verwachte daling van de bruto parkeerinkomsten voor beide pleinen is in totaal 288.000 euro per jaar. Om die verliezen te compenseren, leggen de ondernemers uit de gebieden tezamen ruim twee ton in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden