Betaalbare woning Noord wordt opeens flink duurder

Zestien gezinnen dachten een betaalbare woning te hebben gekocht in Noord. Maar de bouw is nog altijd niet begonnen en de prijs gaat flink omhoog. 'Deze mensen zijn aan de goden overgeleverd.'

De bouw van nieuwbouwproject De Vrije Kade is nog altijd niet begonnen en de prijs gaat flink omhoog. Beeld De Vrije Kade
De bouw van nieuwbouwproject De Vrije Kade is nog altijd niet begonnen en de prijs gaat flink omhoog.Beeld De Vrije Kade

Ze hadden zo langzamerhand hun droomwoning moeten betrekken, de zestien beoogde kopers van nieuwbouwproject De Vrije Kade, in Noord. Mascha de Vries zag zich al zitten, met man en kinderen: een ruime woning, uitzicht over het IJ, een tuin en een school in de buurt. Betaalbaar bovendien. "Toen we dit project onder ogen kregen, wisten we direct: dit is onze kans om in Amsterdam te blijven."

Te hoge prijs
De praktijk is anders. Volgens de nieuwe planning gaat eind dit jaar pas de eerste paal de grond in, bijna anderhalf jaar te laat. De betaalbaarheid van de woningen blijkt inmiddels een utopie. Corporatie Eigen Haard, die het initiatief nam voor het project, heeft de bewoners laten weten dat de prijs 'onvermijdelijk hoger uitvalt' en marktconform zal zijn.

Een hogere prijs is voor de beoogde bewoners niet alleen een tegenvaller, maar voor een aantal ook een struikelblok: ze kunnen niet meer opbrengen. Ondertussen staat hun leven op zijn kop. Enkele bewoners hebben hun huis al verkocht en een tijdelijke huurwoning betrokken. De Vries pendelt al anderhalf jaar tussen haar tijdelijke huurwoning op IJburg en de Czaar Peterstraat, waar haar dochter nog op school zit.

Andere kinderen zitten al op de buurtschool in Noord. Door de stijgende huizenprijzen zijn alternatieven in Amsterdam in de tussentijd onbereikbaar geworden.

'Zo ongeloofelijk blij'
In de zomer van 2014 was het nog feest voor de zestien gezinnen die te horen kregen dat zij ingeloot waren voor dit project in Buiksloterham. "Ik kan me dat moment nog herinneren," zegt De Vries. "We waren zo ongelooflijk blij."

Ze tekenden een reserveringsovereenkomst, waarin de koopsom was vastgesteld op zo'n 262.000 euro exclusief erfpacht, met een maximale afwijking van vijf procent. Na een jaar zou deze overeenkomst worden omgezet in een koopcontract. Toen deze termijn verstreek, bleef het echter stil.

Telefoontjes en mailtjes bleven onbeantwoord. Pas nadat de kopers een aangetekende aanmaningsbrief hadden gestuurd, maakte Eigen Haard in november 2015 melding van de vertraging en prijsverhoging. Eigen Haard werkt voor De vrije kade samen met ontwikkelaar Projecton. Ze hebben hiervoor Distelweg BV opgericht. De kopers hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen en zullen Distelweg BV voor de rechter dagen als die zich niet houdt aan de ­bepalingen in de reserveringsovereenkomst.

Gênant
Vraag is welke juridische waarde zo'n overeenkomst heeft. Maar, zo zegt advocaat Jarl Kuiper, redelijkheid en billijkheid spelen ook een rol in deze zaak. "Eigen Haard heeft toezeggingen gedaan, maar geen enkele deadline gehaald. Deze mensen zijn aan de goden overgeleverd," zegt Kuiper.

De zestien kopers vragen morgen de gemeenteraad en wethouder Laurens Ivens (Wonen) om hulp. "Dit is een ronduit gênante manier van werken door de ontwikkelaars," reageert raadslid Erik Flentge (SP). Hij hoopt dat Ivens wil bemiddelen.

Ivens vindt niet dat een wethouder als scheidsrechter moet optreden in een geschil tussen private partijen. "Maar als de beoogde kopers inderdaad een prijs is voorgehouden, dan moeten de ontwikkelaars die wel waarmaken. Dat zou ik fatsoenlijk vinden," zegt hij. Ivens biedt de hulp aan van de Wijksteunpunten Wonen, die sinds 1 januari ook kopers bijstaat.

Prijs stijgt sowieso
Projectleider Gerard van Arum van Distelweg BV zegt dat 'het ons niet is gelukt dit project binnen de gestelde tijd en voor de beoogde prijs af te ronden. Het is een complex project dat meer behelst dan deze zestien woningen.'

Hij erkent dat de communicatie een paar maanden stilstond. "We zagen in dat we onze intentie niet waar konden maken en hebben opnieuw naar het project gekeken. Daar hebben we geruime tijd over gedaan, het is geen leuk verhaal."

Van Arum kan nog niet zeggen voor welke prijs de woningen worden aangeboden, maar geeft wel aan dat de ontwikkelaar 'ze natuurlijk niet met verlies verkoopt, dus een prijsaanpassing is onvermijdelijk'. Hij wijst erop dat potentiële kopers een reserveringsovereenkomst hebben getekend en geen koopcontract. Ze kunnen elk moment uit het project stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden