'Bestuurslid Buma/Stemra omkoopbaar'

Muziekuitgever Jochem Gerrits, bestuurslid van de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, stelt zich omkoopbaar op. Dat blijkt uit geluidsopnamen die het tv-programma PowNews gisteren liet horen.

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Telefonisch verzekerde Gerrits de zaakwaarnemer van een componist die meent achterstallige rechten tegoed te hebben, dat het in orde zou komen als hij zijn compositie zou onderbrengen bij Gerrits' muziekuitgeverij. Gerrits zou er dan voor zorgen dat de afdracht plaatsvond. In ruil daarvoor wilde hij via zijn uitgeverij een derde van de opbrengst incasseren.

Saillant
De componist in kwestie is Melchior Rietveldt. Zijn zaakwaarnemer heeft becijferd dat de componist aanspraak kan maken op ten minste een miljoen euro. Saillant is dat zijn compositie deel uitmaakt van een campagne tegen piraterij. Rietveldts muziek blijkt te zijn gebruikt op vele dvd-titels als muzikale begeleiding van een waarschuwingsfilmpje van de Stichting Brein. Brein treedt namens onder meer auteurs en componisten op tegen piraterij, oftewel 'intellectuele eigendomsfraude'.

Brein distantieert zich van de affaire. Gerrits is niet bereikbaar voor commentaar en verblijft op de Nederlandse Antillen, waar zijn uitgeverij High Fashion Music statutair is gevestigd. Zijn LinkedIn-profiel is zeer onlangs verwijderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden