Update

Bestuurscrisis bij Scheepvaartmuseum na vertrek sleutelfiguren

Het Scheepvaartmuseum verkeert in een bestuurscrisis. Het museum zit zonder directeur en voorzitter van de raad van toezicht.

Het Scheepvaartmuseum Beeld Floris Lok

VVD-senator Pauline Krikke heeft tegenover NRC Handelsblad haar vertrek bevestigd. Volgens ingewijden volgt haar ontslag op een conflict met de raad van toezicht en haar managementteam.

De voorzitter van de raad van toezicht, Stef Kranendijk, is vorige maand vertrokken, al staat hij op de website van het museum en bij de Kamer van Koophandel nog vermeld als voorzitter. Een bericht over zijn vertrek is onlangs van de site van het museum verwijderd. Een woordvoerder ontkent een verband tussen Kranendijks vertrek en dat van Krikke. De oud-topman van tapijtfabrikant Desso zou wegens tijdsgebrek weg zijn.

Strategie ontbrak
Krikke trad amper een jaar geleden aan bij het museum, op een moment dat het al onrustig was. Na een grootscheepse verbouwing die in 2011 was afgerond, vielen de bezoekerscijfers na een korte opleving terug tot onder het door de raad van toezicht gewenste niveau.

Al in 2012 waarschuwde de Raad voor Cultuur dat een strategie ontbrak voor het geval de inkomsten zouden tegenvallen. Begin vorig jaar stuurde de raad van toezicht zakelijk directeur Karin Brandt weg. Een paar maanden later vertrok ook directeur Willem Bijleveld.

Dodelijke schietpartij
Na de heropening van het Rijksmuseum in 2013 liepen de bezoekersaantallen terug. Een tegenslag was ook een dodelijke schietpartij in het voorjaar van 2013 tijdens een feest in het museum. Vervolgens mochten er drie maanden lang geen zalen worden verhuurd.

Vlak voor Krikkes komst weigerde het UWV toestemming voor het ontslag van elf werknemers. Hun vertrek had moeten bijdragen aan het terugdraaien van de verliezen.

Volgens ingewijden stond Krikke de afgelopen maanden onder druk van de raad van toezicht om de exploitatie te verbeteren. Dat leidde tot conflicten met het managementteam, dat eind vorige maand een motie van wantrouwen tegen haar zou hebben ingediend. Krikke was van 1996 tot 2001 wethouder in Amsterdam. Daarna was ze tot 2013 burgemeester in Arnhem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden