Opinie

'Bestuurscommissies hebben in de huidige vorm geen toekomst'

Dat inwoners in West niet gehoord zouden worden is een vreemd verwijt, schrijven Alexander IJkelenstam, Gertjan Neerhof en Alex van der Baan van de VVD-fractie in stadsdeel West in een opiniestuk in Het Parool.

Alexander IJkelenstam en Gertjan Neerhof en Alex van der Baan
Stadsdeelkantoor West Beeld Google Street View
Stadsdeelkantoor WestBeeld Google Street View

Op de dag van de laatste gemeenteraadsverkiezingen, 19 maart 2014, trad de Wet afschaffing deelgemeenten in werking. Daarmee kwam een einde aan de stadsdeelraden. Voormalig wethouder bestuurlijk stelsel, Andrée van Es (GroenLinks), had de taak gekregen het bestuurlijk stelsel in Amsterdam te hervormen.

Ogenschijnlijk keek zij naar wat wenselijk is voor Amsterdam. In de praktijk zocht zij naar een manier om ondanks de Wet afschaffing deelgemeenten toch een volksvertegenwoordiging in de stadsdelen te houden. Het resultaat: de bestuurscommissie.

Een vreemd verwijt
Eerder deze week kopte Het Parool 'Raad schrikt van houding bestuur West'. De leden van de commissie Bouwen van de gemeenteraad zouden zijn 'overspoeld met boze burgers uit West'. De reden? Inwoners zouden in West niet worden gehoord.

Een vreemd verwijt, want over de bezwaren tegen genoemde projecten in de Jan Pieter Heijestraat, het Rijtuigenhofje en de Geuzenstraat is meerdere keren met betrokken inwoners gesproken. Zowel tijdens inspraakavonden als in de bestuurscommissie.

Mandaat van hun kiezer
Het echte probleem ligt dieper. De leden van de bestuurscommissies zouden vooral de 'ogen en oren van de buurt' moeten zijn. Signalen uit de buurten oppikken dus en deze doorspelen richting gemeenteraad. En verder zouden zij vooral de in de Stopera gemaakte plannen moeten uitvoeren. De realiteit is anders. De bestuurscommissies zijn stadsdeelraadje aan het spelen terwijl de benodigde bevoegdheden daarvoor ontbreken.

Alle partijen in de bestuurscommissie van West hebben campagne gevoerd met hun eigen verkiezingsprogramma. Het zijn vijftien politici die zitting hebben in het algemeen bestuur. Zij hebben een mandaat van hun kiezer en zijn daarmee eerst en vooral de ogen en oren van hun eigen kiezers. En dus maken zij tijdens de besluitvorming nog steeds een politieke afweging.

Geen toekomst
Een bijkomend probleem is dat de politieke verhoudingen in de stadsdelen veelal heel anders liggen dan in de Stopera. Van bestuurders in de stadsdelen wordt verwacht dat zij het beleid van de centrale coalitie van D66, VVD en SP uitvoeren, terwijl ze vaak lid zijn van een heel andere partij. Dat dit wrevel wekt, is niet verrassend.

Kortom: de bestuurscommissies doen niet wat ze zouden moeten doen en gaan dat ook niet doen. De VVD-fractie in West is van mening dat de bestuurscommissies in de huidige vorm geen toekomst hebben. Desondanks zullen wij ons elke dag blijven inzetten voor West en haar inwoners, totdat de deelgemeenten écht zijn afgeschaft.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden