Bestuurscommisie blokkeert bewoning binnentuin in West

De bewoning van een barak in de binnentuin achter een woning in West wordt geblokkeerd. De bestuurscommissie van stadsdeel besloot dinsdag dat een omgevingsvergunning voor de al voltooide verbouwing van de barakken moet worden geweigerd.

Ton Damen
De bebouwing van de binnentuin aan de Geuzenstraat in Amsterdam-West. Beeld Claudia van Tuijl
De bebouwing van de binnentuin aan de Geuzenstraat in Amsterdam-West.Beeld Claudia van Tuijl

'Hier heeft de ware Geuzengeest overwonnen," zegt advocaat Henri Sarolea. "Het volk is met succes opgestaan tegen het grote geld." Sarolea heeft ruim twee jaar omwonenden bijgestaan in hun strijd tegen het dichtbouwen en bewonen van de binnentuin achter een woning in de Geuzenstraat.

Sinds 1933 staat er een gebouw in de binnentuin van Geuzenstraat 40. Oorspronkelijk was het een fietsenstalling, de laatste jaren werd het verhuurd als atelier. Begin 2015 is de jongste verbouwing afgerond. De Almeerse onderneming Florwel gebruikt de luxe verbouwde barakken voor dure verhuur van negen kamers. Ambtenaren van het stadsdeel gaven hem daarvoor groen licht, maar rechters floten het stadsdeel terug. Ambtenaren en de stadsdeelsecretaris van West besloten de situatie alsnog voor de ondernemer te legaliseren, maar stuitten hierbij steeds op fel verzet van omwonenden.

Bestuur weggestemd
Dinsdagavond keerden alle politieke fracties van de bestuurscommissie West zich bij motie tegen het afgeven van de omgevingsvergunning. Alleen het driekoppige dagelijks bestuur van West stemde tegen de ingediende motie, maar werd in de spectaculaire commissievergadering door alle fracties overruled.

"Nou, volgens mij dragen we het DB op geen omgevingsvergunning af te geven," aldus een uitgelaten Yvette Hofman, commissielid van GroenLinks, dinsdagavond op Twitter.

Tussenkomst van het college en de Amsterdamse gemeenteraad kan de uitkomst nog terugdraaien, maar dat ligt niet voor de hand. De Stopera laat ingewikkelde besluitvorming waarover de lokale overheid zich al heeft gebogen in principe over aan het stadsdeel.

De ondernemer kan nog bezwaar aantekenen tegen de weigering van de omgevingsvergunning. Ambtenaren van het stadsdeel hadden hem immers aanvankelijk verteld dat geen vergunning nodig is. Toen de rechter bepaalde dat dit wel het geval is, werd hem door de ambtenaren een omgevingsvergunning toegezegd.

Het dagelijks bestuur van West en de stadsdeelsecretaris steunen de toezeggingen nog steeds. Zij zijn nu echter mede onder druk van de bewoners, hun advocaat, lopende rechtszaken en enkele gemeenteraadsleden, dinsdag door de bestuurscommissie teruggefloten. De kwestie ligt zo gevoelig dat bij D66 niemand commentaar wil geven.

Tweede Kamer betrokken
De zaak heeft ook de aandacht van de Tweede Kamer getrokken. Door de PvdA werden in 2015 Kamervragen aan minister Stef Blok (Wonen, VVD) gesteld, nadat Het Parool schreef over de unieke bebouwing van een binnentuin in een gewilde stadswijk met woonruimte zonder uitzicht.

De bewoning van de tuinen voldoet volgens de advocaat van de bewoners niet aan de Huisvestingswet. De ondernemer had in de barakken formeel een woongroep gevestigd, maar verhuurde de ruimte kamergewijs, wat niet mag. Momenteel wonen er nog steeds studenten.

Drijvende krachten achter het comissiestandpunt zijn Piet Rietman, commissielid van D66 en zijn collega Hofman van GroenLinks. Zij zijn tegen het bebouwen en bewonen van binnentuinen. Het dagelijks bestuur van de commissie blijft echter de belangen van het kamerverhuurbedrijf beschermen.

Bestuurscommissievoorzitter Gerolf Bouwmeester (D66) heeft eerder laten weten dat hij woonruimte zonder ramen met uitzicht naar buiten ook niet ongewenst vond. Het bebouwen en bewonen van de binnentuinen van stadsdeel West is weliswaar tegen het bestemmingsplan, maar het bestuur zou de ondernemer ontheffing van het bestemmingsplan verlenen. Dat beleid stuit nu op verzet van de commissie.

Commissieleden willen dat de studenten die er al wonen niet meteen uit de barakken worden gezet. Zij denken aan een overgangsregeling, waarbinnen de huurders andere woonruimte kunnen zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden