Bestuurlijk stelsel Amsterdam gaat op de schop

Het bestuurlijk stelsel in Amsterdam gaat op de schop. Ondanks hevig verzet van de oppositie, schaarde een meerderheid van de gemeenteraad zich donderdagavond achter het nieuwe voorstel.

Patrick Meershoek
Donderdagavond stemde de gemeenteraad in met de omvorming van het bestuurlijk stelsel Beeld anp
Donderdagavond stemde de gemeenteraad in met de omvorming van het bestuurlijk stelselBeeld anp

Volgens het voorstel worden de huidige bestuurscommissies in de stadsdelen na de verkiezingen van maart volgend jaar vervangen door adviescommissies en door het college benoemde bestuurders.

D66, VVD en SP wisten de gelederen gesloten te houden tijdens een debat dat uren duurde. Dat er sprake was van een compromis, daar maakten de coalitiepartijen geen geheim van. "Wij zijn niet dol op de stadsdeelcommissies," zei Marja Ruigrok namens de VVD. Daniël Peters van de SP: "Er zijn inderdaad afspraken gemaakt."

Zware wapens
De oppositie trok de zware wapens uit de kast, en diende een motie van afkeuring in toen duidelijk werd dat de coalitie vasthield aan de plannen. "Dit is een stelsel waar niemand op zit te wachten," zei Maarten Poorter namens de PvdA. "Wees wijs en trek dat plan terug." Diederik Boomsma van het CDA over het nieuwe stelsel: "Dit is een verzwakking van de democratie."

Er is veel kritiek op het nieuwe stelsel. De leden van de stadsdeelcommissies worden gekozen, maar hebben in de praktijk weinig in de melk te brokken. Zij mogen gevraagd en ongevraagd adviezen geven. De verwachting is bovendien dat de kleine lokale organisaties grote moeite zullen hebben om een zetel in de commissie te veroveren.

Verwarring
Wethouder Abdeluheb Choho hield in zijn beantwoording vol dat de veranderingen wel degelijk een verbetering zijn. Volgens de wethouder zorgden juist de huidige bestuurscommissies voor verwarring bij de kiezer, en wordt met het nieuwe stelsel klare wijn geschonken.

Lees ook: IJs onder nieuwe bestuurlijk stelsel ziet er vooral heel dun uit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden