Bestuurders woest om wispelturigheid COA

Na alle commotie rond de plotselinge komst van duizenden asielzoekers naar Nederland blijkt al die opvang opeens niet meer nodig. Lokale bestuurders zijn boos, nu al hun moeite voor niets is geweest.

Marcel Wiegman
De opening van 24 opvanglocaties is op losse schroeven komen te staan. Beeld anp
De opening van 24 opvanglocaties is op losse schroeven komen te staan.Beeld anp

Omdat de afgelopen maanden veel minder asielzoekers naar Nederland zijn gekomen dan verwacht, is de opening van 24 opvanglocaties op losse schroeven komen te staan, blijkt uit een inventarisatie van de NOS. Van vier azc's is het al zeker dat ze niet doorgaan.

Volgens het onderzoek staat bijna veertig procent van de bedden in de opvang leeg. Toch worden er nog steeds nieuwe asielzoekerscentra gebouwd. Veertig in de komende negen maanden, goed voor ongeveer 20.000 bedden. Donderdag overleggen gemeenten, provincies, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het kabinet of dat nog langer nodig is.

Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg blijven de plannen in de hoofdstad vooralsnog ­ongewijzigd: vier centra voor tweeduizend asielzoekers. De eerste is net, vorige maand, geopend in de voormalige Bijlmerbajes.

Boze brief
Elders in het land reageren bestuurders uiterst geïrriteerd. De burgemeesters Pieter Broertjes (Hilversum) en Elbert Roest (Laren) schrijven in een boze brief aan het COA dat de lokale bestuurders 'door deze wispelturigheid een soort trekpoppen van het landelijk beleid worden'.

In de regio Gooi en Vechtstreek opende na een lange zoektocht in mei het azc Crailo in Laren zijn deuren voor de opvang van maximaal zeshonderd vluchtelingen.

Nu gaat het centrum alweer dicht en moeten vijftig bewoners elders onderdak vinden. "Het COA heeft gewoon een brief gestuurd naar de vrijwilligers: we hebben u niet meer nodig," zegt Broertjes. "Als burgemeester moest ik dat van die vrijwilligers horen."

Haagse bureaucraten
De verontwaardiging is groot. "Hieruit blijkt wel dat Haagse bureaucraten geen enkel gevoel hebben voor de lokale omgeving. Wij hebben jaren gevochten voor die opvang. We zijn in heel wat zaaltjes geweest, hebben vragen van de bevolking beantwoord. Als straks de deal met Turkije stukloopt, kunnen de vluchtelingen zomaar weer terugkomen. Mogen we weer die zaaltjes in. Dan zijn wij als lokale bestuurders onze geloofwaardigheid toch volkomen kwijt."

Volgens de burgemeester is de oplossing simpel: maak de opvang flexibel. Houd het azc Crailo open 'op de waakvlamstand'. "Het is al de tweede keer dat dit met Crailo gebeurt. Dan weer open, dan weer sluiten. Het is gekmakend, je reinste kapitaalvernietiging."

Ondertussen klagen de vrijwilligers dat zij 'met stomheid zijn geslagen' door het besluit. Broertjes: "In Den Haag zouden ze eens moeten begrijpen dat je mensen nodig hebt die hun nek durven uitsteken."

Lees over de eerste vluchtelingen in de voormalige Bijlmerbajes: 'Dit voelt voor mij als een hotel' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden