'Bestuurders Arrayanmoskee in vizier opsporingsdiensten'

Twee bestuurders van de Arrayanmoskee in Amsterdam-Noord zijn volgens De Telegraaf in het vizier van opsporingsdiensten vanwege aanwijzingen van radicalisering en jihadisme.

De Arrayanmoskee is al enkele jaren bezig met een plan voor een nieuw onderkomen in Noord. Beeld Google Street View
De Arrayanmoskee is al enkele jaren bezig met een plan voor een nieuw onderkomen in Noord.Beeld Google Street View

Bestuursvoorzitter Aziz Oilkadi wordt geschaduwd en afgeluisterd, schrijft de krant, die zich zou baseren op geheime stukken.

Oilkadi zou contacten hebben met radicale figuren, onder wie een Syriëganger. Een ander bestuurslid maakte volgens De Telegraaf deel uit van de Hofstadgroep, waar Mohammed B. - de moordenaar van Theo van Gogh - toe behoorde.

Aanslag
Oilkadi verwerpt in De Telegraaf de verdenkingen. "Ik geradicaliseerd? Welnee, ik ben afgestuurd aan de VU, ik ben al sinds mijn achttiende een plichtsgetrouwe moslim. Of ik jihadisten ken? Ik ken zoveel mensen, dat zegt niets."

Het Team Criminele Inlichtingen zou verder aanwijzingen hebben gehad voor een (nimmer gepleegde) aanslag tijdens de afgelopen jaarwisseling op een synagoge in Amsterdam-Zuid.

Een bezoeker van de Arrayanmoskee, volgens de krant een Marokkaanse veertiger, gold als mogelijke leider van een terreurcel die de aanslag voorbereidde. Kort na de aanslag zou een tweede groep in de plannen van de aanslagplegers ook een bom hebben moeten laten afgaan bij een geldinstelling in Zuid. De politie zou enkele aanhoudingen hebben verricht.

BIBOB
De Arrayanmoskee is al enkele jaren bezig met een plan voor een nieuw onderkomen in Noord.

"De grond is gereserveerd, maar er is nog geen bouwaanvraag ingediend," aldus een woordvoerder van de gemeente. "Zodra dit het geval is volgt een beoordeling en vindt een BIBOB-toets plaats. Hierbij wordt ook gekeken naar de samenstelling van het bestuur."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden