Bestuurders Amos gepakt voor fraude

De voorzitter van het College van Bestuur, een oud- directeur en de controller van de oecumenische onderwijsstichting Amos zijn vandaag door de FIOD aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte. De FIOD onderzoekt mogelijke subsidiefraude bij een nieuwe basisschool op Zeeburgereiland.

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Amos, een bestuur met 34 basisscholen verspreid over Amsterdam, is 'verbijsterd over de aanpak. Behalve het verhoren van drie medewerkers, onderzoekt de FIOD ook de administratie van Daltonschool Neptunus op IJburg. Volgens het Openbaar Ministerie is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek begonnen omdat de drie Amos-medewerkers 'vermoedelijk leerlingen op een niet bestaande basisschool in hebben geschreven'.

'Zij vroegen vervolgens voor deze niet bestaande school een bekostigingssubsidie aan bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Deze subsidie -ruim 250.000,- euro - is uitbetaald door het ministerie van Onderwijs,' aldus het Openbaar Ministerie. Het ministerie kwam de fraude op het spoor na een controle en heeft de subsidie inmiddels teruggevorderd.

Subsidie
Amos schrijft in een persbericht dat 185.00 euro subsidie is ontvangen voor een nieuwe basisschool die het bestuur op het Zeeburgereiland wilde realiseren. Twee leerlingen van Daltonschool Neptunus werden ingeschreven op de nieuwe school. Amos stelt dat de deelraad Oost het ministerie van Onderwijs waarschuwde toen bleek dat de toekomstige school in de zomer van 2011 enige tijd niet meer op het Plan van Scholen van de deelraad voorkwam. Volgens Amos was het op dat moment nog wél de bedoeling dat de school er zou komen, het zou een school voor hoogbegaafde leerlingen moeten worden. 'De Onderwijsinspectie heeft Amos erop gewezen dat de werkwijze ongebruikelijk is, waarop dit is gecorrigeerd en de rechtvaardiging van de subsidietoekenning in 2011 verviel. De ontvangen subsidie is terug betaald,' aldus AMOS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden