Bestuur wil Namenmonument gewoon in Weesperstraat

Het stadsbestuur houdt vast aan de Weesperstraat als locatie voor het Namenmonument voor de Nederlandse slachtoffers van de holocaust.

Patrick Meershoek
Architect Daniel Libeskind poseert bij de maquette Beeld anp
Architect Daniel Libeskind poseert bij de maquetteBeeld anp

Buurtbewoners maken bezwaar tegen de komst van de metershoge namenwand naar het ontwerp van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Zij willen dat het monument een plek krijgt onder het Mr. Visserplein.

Vergunningen
Het college ziet geen aanleiding de plannen te veranderen, zei stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje dinsdag in de vergadering van de bestuurscommissie. Hij verwacht dat de vergunningen voor het monument volgende week worden verleend.

Oranje merkte op dat de gemeenteraad in 2016 na een zorgvuldige procedure een unaniem besluit heeft genomen over de plek voor het monument. Het alternatieve plan komt volgens de stadsdeelvoorzitter een jaar te laat.

Bomen gekapt
De buurtbewoners stellen dat de uitwerking van het monument pas later bekend is geworden. Zo moeten er 34 bomen worden gekapt om ruimte te maken voor de namenwanden, die ook hoger worden dan aanvankelijk werd gedacht.

De buurtbewoners zullen waarschijnlijk bezwaar aantekenen tegen de afgifte van de vergunningen. Het Nederlands Auschwitz Comité gaat ervan uit dat het monument eind 2018 klaar zal zijn.

Lees ook: Ook bij het Namenmonument geldt: er komt gedoe van

De maquette van het Namenmonument Beeld anp
De maquette van het NamenmonumentBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden