Bestuur van Amsterdam gaat opnieuw op de schop

Amper twee jaar na de start valt het doek voor de Amsterdamse bestuurscommissies. Het college lanceert donderdag plannen voor een nieuw bestuurlijk stelsel, waarin een streep wordt gehaald door het huidige systeem van gekozen bestuurders in de stadsdelen.

Roelf Jan Duin en Patrick Meershoek
null Beeld ANP
Beeld ANP

In plaats daarvan zal het nieuwe college na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in elk stadsdeel zelf drie bestuurders benoemen. Zij worden ondersteund door een adviescommissie met gekozen vertegenwoordigers uit de wijken. De leden van de adviescommissie moeten zich persoonlijk verkiesbaar stellen voor de verkiezingen die tegelijk met de raadsverkiezingen worden gehouden.

In alle 22 gebieden van de stad kiezen de bewoners vier vertegenwoordigers. Het college hoopt dat in de adviescommissies niet alleen vertegenwoordigers van politieke partijen zitting krijgen, maar ook actieve buurtbewoners en vertegenwoordigers van actiecomités.

Vergoeding
De adviescommissies mogen maximaal twee keer per maand vergaderen en krijgen daarvoor een vergoeding van zevenhonderd euro per lid. De leden van de huidige bestuurscommissies ontvangen maximaal vijftienhonderd euro per maand.

Met het voorstel reageert het college op het rapport van de commissie onder voorzitterschap van oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer die op verzoek van de gemeente het bestuurlijk stelsel in de stad tegen het licht hield.

Weeffout
In het deze zomer verschenen rapport hekelde de commissie vooral het zogeheten dubbelmandaat van de bestuurscommissies. De leden zijn gekozen door de bewoners, maar moeten in de praktijk vooral het beleid van het college uitvoeren.

De introductie van benoemde bestuurders en gekozen adviescommissies maakt een einde aan deze weeffout, hoopt verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho. "Het dubbelmandaat zorgt voor onduidelijkheid voor Amsterdammers en een hoop onnodig politiek gekrakeel."

Derde keer
Het is de derde keer in korte tijd dat het bestuur van Amsterdam op de schop gaat. Een wijziging van de Gemeentewet maakte in 2014 een einde aan het stelsel van zelfstandige stadsdeelbesturen die de stad sinds de jaren tachtig kende. Het huidige systeem van bestuurscommissies kwam uit de koker van voormalige bestuurspartijen PvdA en GroenLinks en leek vooral bedoeld om zo veel mogelijk van de oude stadsdeelbesturen overeind te houden.

Het nieuwe college kiest nu voor een verdere versobering van het lokaal bestuur. Volgens Choho zorgt zijn plan voor 'minder politiek en meer democratie'.

Lees het interview met wethouder Abdeluheb Choho over de veranderingen: 'Democratie is nooit af' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden