Bestuur UvA wil niet geassocieerd worden met Gay Pride

Het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is niet van plan om tijdens de Gay Pride op een boot voor universiteiten plaats te nemen. Het CvB staat negatief tegenover een voorstel van UvA Pride, het homonetwerk van de universiteit, die een gezamenlijke 'University Pride'-boot wil realiseren.

Uitbundige deelnemers aan de jaarlijkse botenparade van de Gay Pride in 2011. Beeld ANP
Uitbundige deelnemers aan de jaarlijkse botenparade van de Gay Pride in 2011.Beeld ANP

'Het CvB wil niet geassocieerd worden met de Gay Pride', aldus een woordvoerder. UvA Pride zet de plannen ondanks het besluit van de universiteit toch door. Het is de bedoeling dat ze samen met het homonetwerk van het Academisch Medisch Centrum, de Vrije Universiteit, de Universiteit Leiden en de Universiteit Maastricht een gezamenlijke 'University Pride'-boot organiseren.

UvA Pride heeft vanaf begin april contact gezocht met Louise Gunning-Schepers, de voorzitter van het CvB. Dit heeft niets opgeleverd. Financiële steun was niet mogelijk, maar ook wil er geen afgevaardigde van het bestuur plaatsnemen op de boot. Daarnaast wil het CvB niet met UvA Pride rond de tafel om de kwestie uit te praten. UvA Pride-voorzitter Laurens Buijs noemt de houding van het CvB 'zeer teleurstellend en bijzonder onbeleefd', en spreekt van 'een bom onder de samenwerking tussen UvA Pride en het CvB'.

Buijs heeft er 'op zich vrede mee' dat het CvB niet financieel wil bijschieten, 'hoewel het raadselachtig blijft waarom andere grote evenementen zoals de Dam-tot-Dam-loop dan wel structureel door de UvA ondersteund worden'. Waar Buijs wel grote moeite mee heeft is dat het CvB in het geheel niet geassocieerd wil worden met de Gay Pride. 'Kennelijk voelt ons universitaire bestuur zich ongemakkelijker bij een Gay Pride dan bij een marathon. Dat is schokkend, maar het geeft ons in elk geval de bevestiging dat we nog steeds niet overbodig zijn.'

UvA Pride hoopt door middel van fondsenwerving, sponsoring en individuele donaties alsnog voldoende geld op tafel te krijgen voor 1 juni, de dag dat het geld moet zijn overgemaakt naar de organisatie van de Gay Pride.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden