Bestuur UvA-HvA levert minder, maar wederom intrigerende bonnetjes in

Het college van bestuur van de UvA en HvA is minder gaan declareren. Al worden er nog altijd intrigerende bonnetjes ingeleverd: waarom koopt de rector magnificus een blauw rompertje?

Lorianne van Gelder
De Oudemanhuispoort, waar colleges van de UvA worden gegeven. Beeld Floris Lok
De Oudemanhuispoort, waar colleges van de UvA worden gegeven.Beeld Floris Lok

In 2015 is voor 110.241 euro gedeclareerd door de leden van het college van bestuur (cvb) van de Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam. Het gros van het geld ging op aan binnenlandse reizen, voornamelijk met chauffeur. In de eerste helft van 2016 (over de tweede helft zijn nog geen gegevens naar buiten gebracht) is 'slechts' 39.075 gedeclareerd.

Anderhalf jaar geleden, kort na de Maagdenhuisbezetting, heeft het college van bestuur besloten elk half jaar de declaraties online te zetten. Dit kwam kort na een WOB-verzoek van RTL Nieuws, waarna alle declaraties van alle besturen van universiteiten online werden gepubliceerd.

Blauw rompertje
Opvallend was toen dat het cvb van de UvA en HvA in 2013 en 2014 voor 324.000 euro aan ritten met chauffeur had gemaakt. En een bestuurder gaf 9000 euro uit aan een dienstreis naar Brazilië, inclusief business class vliegen.

Minister Jet Bussemaker van OCW liet vervolgens een onderzoek instellen naar het declaratiegedrag van bestuurders van hogeronderwijsinstellingen. En riep bestuurders op soberder te declareren.

De halfjaarlijkse publicatie van de declaraties kan op instemming van medewerkers en studenten rekenen, maar het geeft ook een intiem inkijkje in de gedragingen van bestuurders. Zo kocht de voormalige rector magnificus een blauw rompertje voor 12 euro en ging men voor een teambuildinguitje naar de golfbaan in Naarden, ter waarde van ruim 400 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden