Update

Bestuur sluit 'reddeloze' basisschool De Parel

Links (blauw) de openbare basisschool De Parel, die dicht gaat, rechts (rood) de katholieke basisschool De Pool. Foto Klaas Fopma Beeld
Links (blauw) de openbare basisschool De Parel, die dicht gaat, rechts (rood) de katholieke basisschool De Pool. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - De Amsterdamse basisschool De Parel is niet te redden. Die radicale conclusie trekt het bestuur van de school in de Kleine Wittenburgerstraat. Hij gaat volgend jaar dicht.

De reputatie van De Parel als zeer zwakke school is niet meer te veranderen, concludeerde het bestuur. In 2002 had de school 184 leerlingen, dit jaar waren er nog 105.

Veel leerkrachten hebben moeite met de eisen die de school stelt, schrijft het bestuur. Er zijn verschillen van mening over het onderwijs. Er zijn veel kinderen met leer- en gedragsproblemen. ''Het zal zeer veel inspanning en geld kosten om de school op het huidige niveau te houden,'' stelt het bestuur.

''Het perspectief was niet goed,'' zegt Herbert de Bruijne, directeur van schoolbestuur Openbaar Onderwijs aan de Amstel.

In 2005 werd de school als zeer zwak bestempeld. De afgelopen jaren is de kwaliteit wel enigszins verbeterd en was het oordeel van de Onderwijsinspectie 'zwak'. De Parel bleef wel onder verscherpt toezicht staan.

Al in 2000 merkte de toenmalige directeur van de school op dat De Parel in toenemende mate 'zwart' werd. Volgens hem was daar weinig aan te doen. Hoogopgeleide ouders zouden de school mijden. Met twee andere basisscholen in de buurt is er veel concurrentie.

Volgens wethouder Lodewijk Asscher (Onderwijs) zijn er twee opties voor slecht presterende scholen: of verbeteren, of dicht. Dat zal ook met andere scholen kunnen gebeuren. Hij verbaast zich er vooral over dat slecht onderwijs zo lang is geaccepteerd.

Asscher heeft waardering voor het besluit van het bestuur. ''Dit is in het belang van de toekomst van de kinderen.'' De school nam deel aan de zogeheten kwaliteitsaanpak van de gemeente.

De kinderen van groep 7 blijven nog een jaar op de school. Het is niet de bedoeling dat alle kinderen naar één andere school overgaan, omdat dan problemen zouden worden geexporteerd. De leerkrachten kunnen grotendeels op andere scholen terecht. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden