Update

Bestuur Noord-Holland gevallen

Commissaris van de Koningin Harry Borghouts (L) in gesprek met gedeputeerde Ton Hooijmaijers, die Financien in zijn portefeuille heeft, woensdag op een persconferentie in Haarlem. Foto ANP Beeld
Commissaris van de Koningin Harry Borghouts (L) in gesprek met gedeputeerde Ton Hooijmaijers, die Financien in zijn portefeuille heeft, woensdag op een persconferentie in Haarlem. Foto ANP

AMSTERDAM - De affaire-Landsbanki heeft het provinciebestuur van Noord-Holland de kop gekost. In oktober vorig jaar werd bekend dat de provincie 78 miljoen had uitstaan bij de noodlijdende bank in IJsland. Woensdag traden alle zeven gedeputeerden af. Commissaris van de Koningin Harry Borghouts (GroenLinks) blijft wel aan.

De afgelopen maanden kregen de gedeputeerden, en met name Ton Hooijmaijers (VVD) van Financiën, het voor de kiezen. Een onderzoekscommissie onderzocht het financiële beleid. De provincie kreeg, met een aantal andere overheden, een knetterend conflict met minister Wouter Bos van Financiën over de manier waarop het geld teruggevorderd zou moeten worden. Een rechtszaak volgde bij de Raad van State.

Directe aanleiding tot het aftreden zijn de vorige week gepresenteerde conclusies van een commissie die de kwestie onderzocht. Het oordeel was hard: Gedeputeerde Staten overtrad de eigen financiële regels van de provincie; de provincie voerde geen actief risicomanagement; er was onvoldoende grip op de schatkistbewaarder; de provincie maakte vorig jaar inschattingsfouten na signalen over de ontwikkelingen op de geldmarkt.

Toen verbonden de gedeputeerden nog geen politieke conclusies aan het rapport. Ze namen de aanbevelingen grotendeels over. Woensdag traden de gedeputeerden toch af. Volgens het provinciebestuur:''Hoewel er op zichzelf geen sprake was van handelingen die aanleiding zijn voor het opstappen van een of meer gedeputeerden.''

'Er zijn toch erge dingen gebeurd'
Volgens Ton Hooijmaijers zijn de gedeputeerden niet opgestapt omdat een individuele gedeputeerde fouten zou hebben gemaakt, maar als ''signaal naar de samenleving''. ''Er zijn toch erge dingen gebeurd.'' Volgens Hooijmaijers is er ook nu nog altijd een goede kans dat een deel van de 78 miljoen terugkomt.

Commissaris Borghouts blijft op zijn plek. Hij zei niet te hebben overwogen om af te treden, omdat zijn positie als benoemde bestuurder een andere is dan die van de gekozen gedeputeerden.

Hoe het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland er uit komt te zien is nog onduidelijk. Voorzitter Dré Kraak van de VVD hoopt op een doorstart van de huidige coalitie, die bestaat uit VVD, PvdA, CDA en GroenLinks.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) is verrast over de stap van GS. Wel stelde ze dat de gedeputeerden kennelijk hebben geoordeeld dat de feiten dusdanig ernstig zijn dat ze hun verantwoordelijkheid moesten nemen. Ze wees erop dat er vanuit het kabinet ook kanttekeningen zijn geplaatst bij wat er in de afgelopen maanden is gebeurd. Minister Wouter Bos wilde niet reageren.

Het is de eerste keer dat alle gedeputeerden van een provincie opstappen. ''Voor zover wij weten is het de eerste keer dat een compleet college aftreedt'', aldus het Interprovinciaal Overleg. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden