Bestuur Nieuw-West kraakt jaarrekening stadsdelen af

Het dagelijks bestuur van Nieuw-West weigert zijn fiat te geven aan de conceptjaarrekening over 2016 van de zeven stadsdelen. 

Achmed Baâdoud Beeld anp
Achmed BaâdoudBeeld anp

Stadsdeelvoorzitter Baâdoud noemt het resultaat ver onder de maat en adviseert het algemeen bestuur het stuk voor kennisgeving aan te nemen.

'Dit heeft niets te maken met het geven van rekenschap over de besteding van gemeenschapsgeld," zegt Achmed Baâdoud in een toelichting op de opmerkelijke actie. "We schrijven zelf wel een stuk voor onze bewoners."

De conceptjaarrekening is samengesteld uit bijdragen van alle stadsdelen. Baâdoud noemt het stuk vaag en onevenwichtig.

"Onderwerpen die wij belangrijk vinden in Nieuw-West, zijn niet of nauwelijks terug te vinden. Om een voorbeeld te geven: wij hebben vorig jaar veel energie gestoken in verschillende projecten voor de activering van mensen zonder werk. Zij zijn verkeersregelaar geworden, of preventiemedewerker tegen inbraken in de wijken. Daarover is helemaal niets terug te vinden in de jaarrekening."

De stadsdeelvoorzitter spreekt van een accountantsverslag waar de gemiddelde burger weinig wijzer van wordt. "Voor ons is de jaarrekening een van de spaarzame momenten om de burgers te laten zien wat wij hebben gedaan van hun belastinggeld."

"Ik ben elf jaar bestuurder en was een groot deel van die tijd verantwoordelijk voor de financiën. Het was een goede gewoonte dat bestuurders verantwoording afleggen voor elke euro die zij uitgeven, maar kennelijk hoeft dat tegenwoordig niet meer."

Baâdoud vermoedt dat het stadsbestuur met deze procedure een voorschot neemt op de aankomende wijziging van het bestuurlijk stelsel. "Het lijkt alsof de stadsdelen al zijn opgeheven. Formeel hebben wij nog de bevoegdheid om zelfstandig te besturen, maar in de praktijk blijft er steeds minder over van die ruimte."

De stadsdeelvoorzitter zal het algemeen bestuur morgen voorstellen een eigen jaarrekening op te stellen. "Als het niet anders kan, maken we een eigen rekening, met een tekst die aansluit op de werkelijkheid."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden