Bestuur Inspire2Live treedt af vanwege commotie

Het bestuur van de stichting Inspire2Live treedt af vanwege de commotie over het uitgavenpatroon van de organisatie. De bestuursleden stelden zondagavond in een verklaring dat alle ophef schade berokkent aan de initiatieven van de stichting, die als hoofddoel heeft de ziekte kanker binnen tien jaar 'onder controle te krijgen'.

Deelnemers aan de charitatieve tocht Alpe d'Huzes afgelopen juni. Stichting Inspire2Live werd in 2010 opgericht door de initiatiefnemers van Alpe d'Huzes.Beeld AFP

Het bestuur treedt zo snel mogelijk af, maar zal de komende tijd wel lopende zaken blijven afhandelen omdat een voltallig nieuw bestuur 'niet direct voorhanden is'.

'Zonder maar op enige wijze hiermee een 'schuldigverklaring' te tekenen is het bestuur van Inspire2Live tot de slotsom gekomen dat haar activiteiten en naam dermate beschadigd zijn dat van een volledig herstel op geen enkele manier meer sprake kan zijn', aldus de verklaring.

Reiskosten
Uit onderzoek van het tv-programma Nieuwsuur bleek vrijdag dat Inspire2Live slechts 200.000 euro uitgaf aan kankeronderzoek. Bij de oprichting ontving de stichting 5 miljoen euro. Van de 1,6 miljoen euro die sindsdien werden uitgegeven, ging ruim 600.000 euro op aan managementvergoedingen en de rest aan reis- en verblijfkosten.

Inspire2Live werd in 2010 opgericht door de initiatiefnemers van de charitatieve fietstocht Alpe d'Huzes. Afgelopen week maakte Alpe d'Huzes-voorzitter Johan van der Waal bekend dat het evenement zou worden losgekoppeld van stichting Inspire2Live.

Antistrijkstokbeleid
Alpe d'Huzes profileerde zich de afgelopen jaren nadrukkelijk met een strikt 'antistrijkstokbeleid': iedere gedoneerde euro zou naar KWF Kankerbestrijding gaan. Toen bleek dat oprichter Coen van Veenendaal ruim twee ton had gedeclareerd voor werkzaamheden in 2010 en 2011, volgde een storm van kritiek. Van Veenendaal legde in een interview uit dat hij zeer veel tijd aan zijn werk voor de stichting besteedde en het geld daarom nodig had. Wel erkende hij dat hij 'beter had moeten weten'.

Inspire2Live stelde in een reactie dat wel degelijk miljoenen waren gereserveerd voor onderzoek. Het geld was weliswaar nog niet uitgegeven, maar wel op papier verdeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden