Bestuur huurderskoepel De Key treedt af wegens gebrek vertrouwen leden

Het voltallige bestuur van de huurderskoepel van woningcorporatie De Key, Arcade, is donderdagavond afgetreden. Het bestuur stelt vast onvoldoende vertrouwen te hebben van de huurders.

Huize Frankendael. Beeld Roy Del Vecchio
Huize Frankendael.Beeld Roy Del Vecchio

Het bestuur van huurdersvereniging Arcade stapte op tijdens een tumultueuze vergadering met de achterban in complex Frankendael in de Watergraafsmeer. Een motie van wantrouwen kreeg steun van negen van de achttien aanwezige bestuurscommissies van Arcade. Dat vond het bestuur niet voldoende.

Voorzitter Henk Geurtsen van het bestuur van Arcade meldt het aftreden vrijdag in een brief aan de leden. Het bestuurslid Alice van de Niet, die naar verluidt wel het vertrouwen van kritische huurders geniet en zelfs herverkiezing overweegt, stelt dat het demissionaire bestuur van Arcade nog wel lopende procedures afhandelt.

Daartoe behoort ook het ferme verzet van de huurders tegen een statutenwijziging van De Key, waartoe de leden het bestuur van Arcade hadden gedwongen omdat die koerswijziging schadelijk kan zijn voor zittende huurders.

Jongeren
De Key wil zich vooral richten op studenten, jongeren en starters op de woningmarkt. Die nieuwe groepen huurders moeten volgens de corporatie voorrang krijgen bij de woningtoewijzing. De huidige huurders van De Key zijn furieus. Zij trekken de conclusie dat zij achtergesteld worden en gaan daar niet mee akkoord. Ook de gemeente Amsterdam heeft zich in een brief aan minister Blok (Wonen, VVD) tegen de statutenwijziging gekeerd.

Huurders hebben al jaren grote twijfels bij het functioneren van het bestuur. De bewonerscommissies van Arcade kunnen dat uitgebreid toelichten. Gerharda van der Meulen van bewonersvereniging Aquinohof: "Het bestuur had drie adviseurs, Hans Nieuwendijk, Ger de Visser en Alex Leenders. De eerste twee bereidden zonder nauw contact met huurders besluiten voor, en de voorzitter tekende. Daardoor stond het bestuur te weinig in dienst van de belangen van de huurders."

Terugkerend proces
Alite Thijsen van de huurderscommissie Zomerdijkstraat ziet dat ook zo. "Wij maken mee dat de algemene ledenvergaderingen van Arcade vele voorgenomen besluiten van De Key afwijzen. Dit gold bij voorbeeld ook voor die statutenwijziging. Dan zien we dat de adviseurs een advies van Arcade aan de directie van De Key opstelt, waarin in de eerste regels wordt gezegd dat de huurders het in principe niet oneens zijn met wat de directie voorstelt." Ofwel: leden zeggen nee, adviseurs zeggen in principe ja, het bestuur van huurderskoepel Arcade neemt dat over, en De Key heeft groen licht van de huurders gekregen.

Thijsen ziet een terugkerend proces. "Onze huurderskoepel schrijft in feite steeds dat wij huurders het overal mee eens zijn. Dat klopt gewoon niet." Als verzachtende omstandigheid stelt Thijsen dat de huurders niet alleen bij De Key niet gehoord worden. Ze ziet dezelfde patronen bij andere woningcorporaties, zoals De Alliantie.

Voorzitter Henk Geurtsen van Arcade laat via Van de Niet weten dit weekeinde nog niet voor verder commentaar bereikbaar te zijn.

Leon Bobbe, directievoorzitter van De Key, zegt in een eerste reactie te betreuren dat de huurderskoepel onvoldoende draagvlak heeft. Hij vertrouwt er op dat de interne kwestie wordt opgelost en dat er snel een nieuw bestuur aantreedt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden