Bestrijdster van kindermisbruik wordt heilig

ROME - Midden in de storm over kindermisbruik in rooms-katholieke instellingen zal paus Benedictus XVI zondag de Australische non Mary MacKillop heilig verklaren. Zij was in 1871 geëxcommuniceerd, naar verluidt omdat ze seksueel wangedrag van een priester aan de kaak had gesteld.

Belangenorganisaties voor misbruikte kinderen willen dat MacKillop wordt uitgeroepen tot beschermheilige van de slachtoffers. Katholieke geestelijken benadrukken echter dat er geen verband is tussen de huidige ophef over kindermisbruik en de heiligverklaring. Volgens het Vaticaan heeft God op voorspraak van MacKillop (1842-1909) minstens twee wonderen verricht. In 1961 en in 1993 zouden ongeneeslijk zieke vrouwen zijn genezen na een gebed aan de zuster.

MacKillop is de eerste heilige uit Australië. Ze werd op 15 januari 1842 geboren in een voorstad van Melbourne. In 1866 richtte ze de congregatie van de Zusters van de Heilige Jozef van het Heilig Hart op, de eerste Australische kerkorde.

Onder de pet

Toen een van de priesters in de orde zich bleek te vergrijpen aan kinderen, kaartte ze dat aan bij de bisschop van Adelaide. Het bisdom wilde de zaak echter onder de pet houden, zo onthulde een documentaire van de Australische zender ABC onlangs. De toen 29-jarige MacKillop weigerde daarin mee te gaan en moest de gemeenschap verlaten. Enkele maanden later nam de bisschop, op zijn sterfbed, haar in genade aan. De huidige bisschop van Adelaide bood vorig jaar, op de honderdste sterfdag van Mary, zijn excuses aan voor de excommunicatie.

MacKillop was al wijd en zijd bekend in Australië. Zo zijn een kiesdistrict, een spoorbrug, een afkickcentrum en meer dan tien katholieke middelbare scholen naar haar vernoemd. Ook verschenen herdenkingsmunten met haar beeltenis. ''Mary MacKillop was een pionier, die onze beste waarden en het beste van de Australische mentaliteit belichaamde'', aldus premier Julia Gillard, een atheïste. Om misbruik te voorkomen hebben bedrijven in Australië voortaan toestemming van de regering nodig om de naam van MacKillop te kunnen gebruiken.

Met MacKillop verklaart de paus zondag nog vijf anderen heilig: Stanislaw Soltys (1433-1489, Polen), André Bessette (1845-1937, Canada), Cándida María de Jesús (1845-1912, Spanje), Giulia Salzano (1846-1929, Italië) en Camilla Battista da Varano (1458-1524, Italië). (ANP)

Paus Benedictus XVI. ANP Beeld
Paus Benedictus XVI. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden