Bestrijding spijbelen is mislukt

Dit college wilde schoolverzuim met tien procent per jaar laten afnemen. Maar daar is niets van terechtgekomen. Foto ANP Beeld
Dit college wilde schoolverzuim met tien procent per jaar laten afnemen. Maar daar is niets van terechtgekomen. Foto ANP

AMSTERDAM - De inspanningen van de gemeente om het spijbelen terug te dringen, zijn mislukt. Het neemt alleen maar toe. Dat blijkt uit een rapport dat wethouder Lodewijk Asscher van Onderwijs naar de raad heeft gestuurd.

Dit college wilde schoolverzuim met tien procent per jaar laten afnemen. Maar daar is niets van terechtgekomen. Integendeel: spijbelen is met dertig procent toegenomen, van 5283 'verzuimers' in 2006/2007 naar 6964 in 2008/2009. In het voortgezet onderwijs wordt veel meer 'luxeverzuim' gemeld, zoals het dagje extra vakantie om de files voor te zijn wordt genoemd.

Het Bureau Leerplicht Plus haalt vier van de vijf doelstellingen niet. Zo worden zaken niet op tijd afgehandeld, wat volgens het bureau mede komt door het toegenomen aantal zaken en doordat medewerkers minder beschikbaar waren vanwege opleiding.

Over schooluitval, dat ook met tien procent per jaar zou moeten dalen, bestaat onduidelijkheid. Volgens het rapport is het aantal uitvallers in het voortgezet onderwijs de laatste jaren gelijk gebleven. In het middelbaar beroepsonderwijs is er een forse stijging, van 1746 uitvallers in 2006/2007 naar 1941 in 2008/2009. Volgens de gemeente komt dit doordat de mbo's veel strikter zijn bij het uitschrijven van leerlingen.

Maar Asscher meldt dat de cijfers van de schooluitval worden 'gecorrigeerd'. Deze week komen nieuwe cijfers beschikbaar. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden