Column

Beste Theo

THEODOR HOLMAN

We hadden beiden een hekel aan columnisten en schrijvers die aan doden brieven schreven. Dat vonden we idioot, want de dode kon die brief niet lezen en de levende schreef dus alleen iets om zichzelf te verheffen.

Hoe is het, zes jaar nadat je werd vermoord?

De vrijheid van meningsuiting is er niet beter op. Wilders heeft daarover een proces aan zijn broek en moet nog steeds worden bewaakt, Hirsi Ali is Nederland uitgepest en links blijft zich moreel superieur voelen. Femke Halsema zei op tv dat links altijd beter nadacht dan rechts en meer op het verstand vertrouwde.

Hoe heb ik deze dag doorgebracht?

Ik werd vanmorgen gebeld door Giel Beelen van de radio. Ik heb de telefoon weer op de haak gegooid, want ik sta nooit voor één uur 's middags op en ik kan gek worden als iemand me voor onzin uit mijn slaap belt. Dat geldt zeker voor het uur en de dag dat jij, zes jaar geleden, werd vermoord.

Je werd verder herdacht in het Oosterpark. Door de Pim-mensen, goedbedoelende lieverds met wie ik liever niets te maken wil hebben.

's Avonds gingen we in ons café, geheel in jouw stijl, dure wijn drinken. Dat lukt me nog goed. Gijs, Hans, Pierre, Paul, Paul C., Jaffe en Max waren aanwezig. Was zeer aangenaam. We lieten de ene na de andere fles Amarone aanrukken. We voerden mooie gesprekken. Waarom links de weg kwijt is, wie waarschijnlijk gaat spreken bij de begrafenis van Harry Mulisch, wie met wie in politiek Den Haag heeft geneukt. (De geruchten dat Femke en Geert het met elkaar hebben gedaan, worden weliswaar steeds sterker, maar niemand, behalve ik, gelooft ze.)
Als ik alles zou opschrijven wat ik heb gehoord, dan had ik verscheidene primeurs. Ik kom daar misschien wel mee, in de loop van de volgende week.

Thuis, diep in de nacht, heb ik A.L. Snijders gelezen, die de Constantijn Huijgensprijs heeft gekregen. Wat een meesterlijke schrijver is dat toch. Soms toont rechtvaardigheid zich.

Ik ga nu met de hond wandelen. Moor gelooft nog in de hemel en groet je met een kort blafje tegen een ster die even naast de maan straalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden