Column

Beste bedrijven: stop met die onzinnige disclaimers onderaan persberichten

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks op woensdag een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl.

Jeroen Wollaars.Beeld Floris Lok

Het is geen geheim dat ik een moeilijke verhouding heb met persvoorlichters. Het zijn er veel, het zijn controlfreaks, ze staan in de weg. In België of Duitsland kun je mensen-die-ergens-over-gaan gewoon opbellen. En als die mensen een persvoorlichter hebben, zeggen die persvoorlichters dingen.

Hier in Nederland lijkt die beroepsgroep vooral getraind te zijn in zwijgen, vertragen of een fantasiewerkelijkheid presenteren. Daar is allemaal niets nieuws aan. Maar wel nieuw is dat ik sinds kort ook een moeilijke verhouding heb met juristen. Of om preciezer te zijn: met van die juristen die net als persvoorlichters een eigen versie van de werkelijkheid proberen te bedenken.

Het begon allemaal begin van de week bij de BankGiro Loterij. Die stuurde mij een persbericht omdat ze aandacht wilde voor het een of het ander. Onderaan dat bericht stond: 'De inhoud van deze e-mail is strikt vertrouwelijk en enkel bestemd voor de geadresseerde.'

Halverwege zo'n zin heb ik mijn hoofd dan al een paar keer op mijn bureau geslagen. In welk universum sturen mensen persberichten met daaronder de mededeling dat het bericht vertrouwelijk, nee zelfs STRIKT vertrouwelijk is?! Maar het gaat nog verder. Want mocht ik nou onverhoopt niet de geadresseerde zijn, dan 'dien ik onmiddellijk' actie te ondernemen en het bericht 'te vernietigen'.

Daar komt dus op een maandagmorgen een of andere persvoorlichter mijn mailbox binnenzetten met een disclaimer waar de eerste de beste blafbrief van een incassobureau nog een puntje aan kan zuigen. Het zal misschien m'n antiautoritaire inborst zijn, maar ik kan daar slecht tegen.

En het is een soort epidemie: steeds meer bedrijven denken dat het noodzakelijk is om een enorme lap bla-bla onder de mailtjes van hun medewerkers te plakken vol regels waar aan de ontvanger dient te voldoen. Onmiddellijk! Vernietigen! En het is allemaal onzin.

Jurist Arnoud Engelfriet van ICTrecht.nl noemt het 'juridisch masturberen'. Sommige juristen zullen het hartstikke lekker vinden om dit soort teksten af te scheiden, maar niemand die er verder iets mee opschiet. Je kúnt namelijk juridisch mensen niet verplichten zich te houden aan een zelfbedachte mededeling. Engelfriet: 'Mensen doen het volgens mij vooral omdat het stoer professioneel juridisch staat. En omdat iedereen het doet.'

Beste bedrijven: stop ermee. Het slaat nergens op. Of schrijf iets vriendelijks onderaan je mailtje. Zoiets bijvoorbeeld: 'Mochten wij zo stom zijn geweest om dit bericht verkeerd te versturen: sorry! Wil je het dan weggooien? En het ons even laten weten? Bedankt!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden