Bestand voor Gaza nog ver weg

Het Israëlische leger beschuldigt Hamas ervan verantwoordelijk te zijn voor de burgerslachtoffers, omdat de organisatie opereert in dichtbewoonde gebieden. Foto EPA/Jim Hollander Beeld
Het Israëlische leger beschuldigt Hamas ervan verantwoordelijk te zijn voor de burgerslachtoffers, omdat de organisatie opereert in dichtbewoonde gebieden. Foto EPA/Jim Hollander

JERUZALEM - Israël is niet bereid zijn offensief tegen Hamas in Gaza te staken voordat 'vrede en veiligheid' voor de inwoners van Zuid-Israël zijn gegarandeerd.

Het dodental in Gaza zou zijn gestegen tot 570, van wie volgens de VN ten minste een kwart burgers zijn. Diplomatieke inspanningen om een staakt-het-vuren te bereiken, hebben nog geen vrucht afgeworpen.

Gisteravond kwamen in Gaza drie Israëlische militairen om het leven toen het gebouw waarin zij dekking hadden gezocht, werd beschoten door een Israëlische tank. Vier leden van de elite-eenheid waartoe zij behoorden, de infanteriebrigade Golani, raakten zwaargewond.

Volgens Israëlische kranten zijn vanmorgen bij de gevechten twintig Palestijnen omgekomen. Onder hen zou ook de bevelhebber van de raketinstallaties van Hamas in Gaza zijn.

De gevechten spelen zich vooral af in de buitenwijken van Gaza-Stad. Maar een Israëlische tankeenheid heeft inmiddels ook de stad Khan Younis bereikt, in het zuiden van de Gazastrook.

Volgens de woordvoerder van het Israëlische leger, brigadegeneraal Avi Benajahoe, verloopt de militaire operatie volgens plan. Hamas zou zware verliezen zijn toegebracht.

Maar het persbureau AP, dat een van de weinige westerse nieuwsbronnen met eigen mensen in Gaza is, omdat Israël nog altijd weigert journalisten in het gebied toe te laten, meldde vanuit Gaza-Stad dat in het grootste hospitaal daar, het Shifaziekenhuis, gisteren geen militanten van Hamas waren binnengebracht.

Het ziekenhuis werd wel overstelpt met burgergewonden. Alle bedden waren bezet, de nieuwe gevallen moesten in de gangen worden behandeld. Onder de doden die gisteren vielen, zouden ten minste twintig kinderen zijn geweest, aldus een Palestijnse arts.

Het Israëlische leger beschuldigt Hamas ervan verantwoordelijk te zijn voor de burgerslachtoffers, omdat de organisatie opereert in dichtbewoonde gebieden. ''Hamas heeft er cynisch voor gekozen de burgerbevolking te gebruiken als menselijk schild, dus Hamas moet zich daarvoor verantwoorden.''

Kinderen
Van de zijde van Hamas riep Mahmoed Zahar de Palestijnen op niet alleen tegen de Israëlische strijdkrachten te vechten, maar ook Israelische burgers en Joden elders in de wereld als doelwit te kiezen. ''De zionisten hebben het doden van hun kinderen gelegitimeerd door onze kinderen te doden. Ze hebben het doden van hun mensen over de hele wereld gelegitimeerd door onze mensen te doden,'' zei Zahar op Hamas TV.

Onderwijl kreeg een zware diplomatieke delegatie van de Europese Unie geen voet aan de grond bij de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni. De delegatie kreeg te horen dat de militaire operatie in Gaza een wijziging betekent van de regels waarmee Israël Hamas bestrijdt.

''Vanaf nu zal Israël iedere keer terugslaan als het tot doelwit wordt gekozen van raketaanvallen,'' zei Livni, die ook niet wilde weten van een 'humanitair bestand' van 48 uur dat door de EU werd voorgesteld.

Van Palestijnse zijde werd een Amerikaans bestandsvoorstel van tafel geveegd. Volgens het politieke bureau van Hamas zijn de voorstellen van Washington alleen bedoeld 'om Israël aan te moedigen zijn operaties tegen Gaza voort te zetten'.

De Franse president Nicolas Sarkozy, die als voorzitter van de Union de la Méditerranée zich in de diplomatieke strijd heeft geworpen, was gisteren op de Westelijke Jordaanoever op bezoek bij de Palestijnse president Mahmoed Abbas.

Zowel Israël als de Palestijnse gebieden is lid van de Unie. Vandaag zet Sarkozy zijn inspanningen voort in de Syrische hoofdstad Damascus. Daarna zal de Franse president ook Jeruzalem aandoen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden