Bestand met rebellen in Jemen na aftreden premier

In Jemen hebben Houthi-rebellen en president Abd-Rabbu Mansour Hadi vandaag een bestand gesloten. Het akkoord kwam kort nadat premier Mohammed Salem Basindwa was afgetreden. Hij deed dat om de weg vrij te maken voor het slagen van een staakt-het-vuren. In het akkoord staat dat binnen drie dagen een nieuwe premier wordt gekozen.

Redactie
Mohammed Salem Basindwa Beeld reuters
Mohammed Salem BasindwaBeeld reuters

Het bestand werd getekend in het presidentieel paleis. Naast een staakt-het-vuren is het in het verdrag ook afgesproken dat er een technocratische nationale regering komt. Die moet onder meer zorgen voor meer transparantie en economische hervormingen doorvoeren.

De soennitische regeringsleider heeft de opmars van de sjiitische opstandelingen tot in de hoofdstad Sanaa niet kunnen voorkomen. Woensdag escaleerde het geweld tussen rebellen en aanhangers van de regering. Hierbij viel een onbekend aantal doden en zijn honderden mensen van huis gevlucht.

Bemiddeling VN
Na bemiddeling van de VN was zaterdag een bestand bereikt. Dat is zondag ondertekend. De situatie in Jemen, het armste Arabische land, is zeer chaotisch; de zwakke centrale regering levert niet alleen strijd met de opstandige Houthi-clan, maar ook met terroristen die in het land een vrijhaven hebben gevonden om trainingskampen op te zetten.

Inwoners van Sanaa melden dat de Houthi-rebellen overheidsgebouwen hebben bezet, zoals het kantoor van de premier en de zetel van het opperbevel van de strijdkrachten. Ook hebben zij het gebouw van de staatstelevisie in handen. Dat is een veel voorkomende zet bij machtsgrepen. Tv-uitzendingen gingen wel gewoon door. Het is de bedoeling dat het staakt-het-vuren leidt tot een regering van nationale eenheid waaraan ook de Houthi's deelnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden