Bestand Gazastrook 'komt niet meer vandaag'

Er is nog altijd geen akkoord tussen Israël en Palestijnse militanten over een wapenstilstand. De aankondiging van een bestand in de Gazastrook die door de Hamas-beweging voor 20.00 uur was aangekondigd, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Hamaswoordvoerder Ezzat Al-Rishq zegt tegen persbureau Reuters dat er vandaag geen akkoord meer komt, omdat Israël nog moet reageren op de voorstellen.

Ook enkele uren voor de mogelijke wapenstilstand gaan de beschietingen van beide zijden door. Beeld EPA
Ook enkele uren voor de mogelijke wapenstilstand gaan de beschietingen van beide zijden door.Beeld EPA

'De Israëlische zijde heeft nog niet gereageerd, dus we zullen vanavond geen persconferentie houden. We moeten wachten tot morgen. De wapenstilstand loopt vertraging op omdat we moeten wachten tot de Israëli's reageren', aldus Al-Rishq, een hooggeplaatste Hamas-functionaris.

Volgens een hoge Egyptische functionaris eerder vanavond was er 'sterke hoop' dat er vanavond nog een akkoord zou worden bereikt. Een Israëlische diplomaat bevestigde dat daar 'zeer hard' aan wordt gewerkt. De Israëlische regering moet nog officieel instemmen met een Egyptisch voorstel. Volgens Israëlische bronnen heeft de minister van defensie Ehud Barak in een besloten bijeenkomst gezegd dat Israël eerst wil zien of Hamas in staat is er gedurende 24 uur voor te zorgen dat er geen raketten op Israël worden afgevuurd.

Israël en Egypte hadden eerder al ontkend dat er een akkoord was bereikt over een staakt-het-vuren. Het dodental als gevolg van het bloedige conflict is inmiddels opgelopen tot zeker 135, van wie 130 Palestijnen en 5 Israëli's.

Bij de onderhandelingen ontstond grote onduidelijkheid. De radicale Palestijnse bewegingen Hamas en Islamitische Jihad meldden dat er een akkoord zou zijn over een bestand. Een Israëlische regeringswoordvoerder daarentegen stelde dat er nog steeds wordt onderhandeld.

'Er wordt nog steeds met de bal gespeeld', zei een woordvoerder van de Israëlische regering tegen CNN. Een woordvoerder van Hamas bevestigde later dat een staakt-het-vuren nog niet is bereikt. De partijen zouden volgens hem wel bijna tot overeenstemming zijn gekomen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton is vanavond in Israël aangekomen. De hoop is dat Clinton kan helpen bij het beëindigen van het geweld tussen Palestijnse militanten in Gaza en het Israëlische leger.

Clinton is onderweg naar Jeruzalem om te praten met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Clinton vertrok eerder op de dag in allerijl uit Azië, waar ze president Barack Obama vergezelde op een reis langs Thailand, Myanmar en Cambodja.

Aanvallen gaan door
Ondertussen voert het Israëlische leger zijn aanvallen op de Gazastrook op, ook al zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren gaande.

Onder meer tanks in het zuiden van Israël en oorlogsbodems namen dinsdagavond de Gazastrook onder vuur. Wat de doelwitten waren is vooralsnog onduidelijk. Het Israëlische leger had geen commentaar.

Volgens Hamas-zender Al Aqsa heeft een Israëlische luchtaanval aan twee cameramannen het leven gekost. Bij een andere aanval vond een derde journalist de dood.

De twee cameramannen zaten in een auto die door Israëlisch vuur werd getroffen en volledig uitbrandde. De auto van de derde journalist, die voor een radiostation werkte, werd ook getroffen door een raket. In het weekeinde waren twee mediacentra die op de hand van Hamas waren ook doelwit van Israëlisch vuur.

Obama belt Morsi
De Amerikaanse president Obama heeft vandaag met de Egyptische president Mohamed Morsi getelefoneerd om de crisis te bespreken. Dat deed hij vanuit het vliegtuig van Cambodja naar Japan, zo meldt persbureau Reuters. Het is de derde keer binnen 24 uur dat de twee elkaar telefonisch over Gaza spreken.

Oplossing voor de lange termijn
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag gezegd dat Israël een oplossing voor de lange termijn wil voor de crisis op Gaza. Israël zal echter niet aarzelen om de militaire campagne op te voeren als zij dat nodig acht.

'Als we via de diplomatieke weg een lange-termijn-oplossing kunnen bewerkstelligen, zou Israël een gewillige partner zijn', zei Netanyahu na gesprekken met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon.

In 2008/09 voerde Israël al oorlog om raketbeschietingen uit de Gazastrook te stoppen. Maar radicale Palestijnen hebben sindsdien nieuwe mogelijkheden om Israël met raketten te bestoken.

Raketaanval
Bij een Israëlisch bombardement dinsdagmiddag zijn 6 Palestijnen omgekomen, zo melden hulpdiensten in Gaza. In totaal zijn er vandaag 20 Palestijnen omgekomen bij Israëlische aanvallen. Een Israëlische soldaat kwam om het leven bij een raketaanval vanuit de Gazastrook.

Gemaskerde, gewapende mannen executeerden op een druk kruispunt in Gaza-stad zes vermoedelijke collaborateurs met Israël. Dat hebben ooggetuigen gezegd. De militaire tak van Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de executies opgeëist.

Volgens de ooggetuigen werden de zes dinsdag uit een busje gesleurd, op hun buik op de grond gedwongen en vervolgens doodgeschoten. Vijf lichamen bleven op een hoop liggen terwijl een woedende menigte de lijken bespuugde en tegen ze aan schopte. Het zesde lichaam werd aan een motorfiets gebonden en door de straten gesleept terwijl mensen schreeuwden 'Spion! Spion!'.

Leden van Hamas hingen een poster aan een lantaarnpaal waarop de zes vermoedelijke collaborateurs bij naam worden genoemd.

VS blokkeert verklaring
De Verenigde Staten hebben dinsdag in de VN-Veiligheidsraad een verklaring geblokkeerd die het escalerende conflict tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook zou veroordelen.

De VS verzetten zich tegen de verklaring omdat die niet 'de oorzaak van het probleem' aanpakt, namelijk de raketaanvallen door Hamas, zei de woordvoerder van de Amerikaanse missie bij de Verenigde Naties. Israël zei dat het deze raketaanvallen van Hamas zijn die het offensief tegen de militanten in de Gazastrook heeft uitgelokt.

Een Palestijns jongetje neemt afscheid van een paard voordat hij met zijn gezin wordt geëvacueerd naar een schuilplaats van de Verenigde Naties in Gaza-stad. Beeld afp
Een Palestijns jongetje neemt afscheid van een paard voordat hij met zijn gezin wordt geëvacueerd naar een schuilplaats van de Verenigde Naties in Gaza-stad.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden