Bestand Gaza tijdelijk

De Israëlische premier, Ehoed Olmert, heeft verklaard dat het offensief zelfs meer heeft bereikt dan oorspronkelijk de bedoeling was. Foto EPA/Ziv Koren Beeld
De Israëlische premier, Ehoed Olmert, heeft verklaard dat het offensief zelfs meer heeft bereikt dan oorspronkelijk de bedoeling was. Foto EPA/Ziv Koren

GAZA - Israël zal zijn troepen voor de inauguratie van Barack Obama - morgenmiddag - hebben teruggeroepen uit Gaza. Dat melden regeringsfunctionarissen in Jeruzalem. Zowel Israël als Hamas heeft een eenzijdig bestand afgekondigd.

De Israëlische premier, Ehoed Olmert, heeft verklaard dat het offensief zelfs meer heeft bereikt dan oorspronkelijk de bedoeling was. ''Hamas is een zware slag toegebracht,'' aldus de premier. ''Veel van hun leiders zijn gedood.''

Door eenzijdig een staakt-het-vuren af te kondigen hoefde Jeruzalem geen toezegging te doen aan Hamas. Olmert wees bovendien op de garanties van de Verenigde Staten en andere landen, die willen verhinderen dat Hamas nog wapens naar de Gazastrook kan smokkelen.

Maar ook Hamas claimt de overwinning. Volgens premier Ismail Haniyeh heeft Hamas een 'een hemelse zege' geboekt door Israël tot een aftocht te dwingen.

De al-Qassam Brigades, de gewapende tak van Hamas, heeft 'de bezettingstroepen gedwongen zich terug te trekken, hun misdaden te stoppen en een eenzijdige wapenstilstand uit te roepen', aldus Haniyeh.

Hamas heeft slechts toegezegd een staakt-het-vuren van een week in acht te nemen, 'om het Israëlische leger in staat te stellen zich terug te trekken'. Israël behoudt zich het recht voor te blijven reageren op raketbeschietingen, zoals zaterdag ook gebeurde nadat Olmert een eenzijdig bestand had afgekondigd. Om tot een duurzaam einde van het geweld te komen, is een werkelijk akkoord nodig tussen beide partijen.

Overleg in de Egyptische badplaats Sjarm el-Sjeik, dat werd bijgewoond door Arabische en Europese leiders, leverde gisteren geen doorbraak op. Eén van de belangrijkste struikelblokken vormt de wapensmokkel tussen Egypte en Gaza. Israël verlangt dat internationale waarnemers erop toezien dat daar een einde aan komt. Egypte weigert die op zijn grondgebied toe te laten.

Israëlische soldaten verlieten het strijdtoneel zingend en dansend, duidelijk in een overwinningsstemming. Het offensief in Gaza heeft het Hamasbestuur, en vooral de gewapende tak daarvan, zeer ernstig verzwakt. Al blijft de vraag of Hams op lange termijn niet net zo sterk of zelfs versterkt tevoorschijn zal komen als resultaat van de bitterheid onder de bevolking van Gaza.

De Palestijnse burgers hebben een hoge prijs betaald voor de strijd van Hamas tegen Israël. Volgens de VN was meer dan de helft van de ruim 1250 doden door het Israëlische offensief gewoon burger. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden