Plus

Besparingen en mooi uitzicht: justitie verhuist van Zuid naar het IJdok

Justitie verhuist vanuit de torens bij de rechtbank in Zuid naar het IJdok, aan het IJ. Dat levert de aanklagers naast besparingen prachtig uitzicht op - én fietsersbenen.

Het gerechtshof aan het IJdok.Beeld anp

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie (OM) nam vorige week de proef op de som, in een wedstrijdje. Hoe zijn de 6,5 kilometer van het IJdok naar de rechtbank in Zuid het snelst af te leggen, dwars door de stad? Met auto, fiets, scooter of motor, of toch met metro, tram of bus? De motor, veronderstelden de meesten. Mis. De motor finishte als zevende. De fietser won. De hardloper deed het in veertig minuten.

Het was niet alleen spel.

Vanaf maandag houdt het hoofdstedelijke parket kantoor op het IJdok, naast het gerechtshof aan het IJ. Dus moeten de medewerkers voortaan pendelen naar de rechtszalen aan de Parnassusweg. Daar krijgen ze een prachtig uitzicht voor terug, vele nieuwe werkplekken hebben zicht op het IJ, Noord of de binnenstad.

De verhuizing is bovenal een bezuiniging. Het OM moet het doen met een kwart minder budget. Het bespaart vier miljoen euro per jaar als de losse afdelingen in Amsterdam gebouwen delen. Dat scheelt twintig officieren van justitie en 35 medewerkers, om een beeld te geven, zegt directeur bedrijfsvoering Pim Croiset van Uchelen van het Amsterdamse parket. "Opsporen en vervolgen doe je met mensen en niet met ­stenen, is de gedachte. We hebben dus stevig bezuinigd op onze locaties."

Makkie
In het gebouw op het IJdok was ruimte te over. Daar zetelen al het functioneel parket (fraude, milieucriminaliteit, het afpakken van crimineel vermogen); het landelijk parket (nationaal ge­organiseerde criminaliteit) en het ressortsparket (voor hoger beroep). Samen hebben ze een kleine 290 medewerkers. Daar komt nu het ­Amsterdamse parket bij, een mastodont met 380 medewerkers (332 fte).

Dat wordt wat krap. Verspreid over de zes ­etages die de nieuwkomers betrekken, zijn 250 vaste werkplekken met een eigen computer ­ingericht. Verder zijn er grofweg ­honderd flexplekken aan tafels.

Carolien Lambers, die de verhuisoperatie leidt, denkt dat het past. "Je hebt nooit honderd procent bezetting. Mensen zijn naar zittingen of vrij en de afspraak met veel medewerkers is dat zij één dag in de week thuis werken." De vrees voor het pendelen naar de rechtbank plaatsen Lambers en Croiset van Uchelen in perspectief: OM'ers uit Arnhem moeten voor zittingen naar Almelo, Zutphen en Zwolle; Groningers moeten ook naar Assen en Leeuwarden. Met hun fietstochtje hebben de Amsterdammers een makkie.

Ruwweg de helft van de werkplekken is open, de andere helft is in werkcellen. Op de elfde etage, waar de parketleiding van het Amsterdamse parket aanschuift naast die van het functioneel parket, hangen zelfs schommels voor informeel overleg. Een nieuwigheidje.

Papierloos tijdperk
De verhuizing moet een extra impuls geven aan de digitalisering. De gewoonte dossiers te printen, moet verdwijnen. Het gedroomde ­papierloze tijdperk is een jaar voorbereid, ook met cursussen digitaal zoeken in dossiers.

Dat de vier OM-geledingen onder één dak zitten, heeft grote voordelen. Op de vijfde etage werken verschillende afdelingen straks samen aan grote onderzoeken, zoals die naar liquidaties of het megaproces rond Willem Holleeder. Croiset van Uchelen: "De echte winst is die ­samenwerking, midden in het gebouw." Ruim de helft van de medewerkers fietst het liefst, bleek uit een enquête, dus zijn honderd extra plekken geregeld. Iedereen krijgt een kluisje voor de eigen spullen. Over de kluisjes, bij de liften, zijn stadsplattegronden geplakt, met de routes naar rechtbank, reclassering, Dam, Stopera et cetera. Kunnen de OM'ers even spieken voor vertrek.

Beeld Laura van der Bijl en Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden