Update

Besluit vervolg zaak-Karadzic volgt later

De 64-jarige Karadzic verdedigt zichzelf en wordt bijgestaan door een team juridisch adviseurs. Hij weigerde tot nu toe het proces bij te wonen, omdat hij meer voorbereidingstijd wil. Foto EPA

DEN HAAG - DEN HAAG - Het Joegoslavië-Tribunaal maakt later deze week schriftelijk bekend hoe het verder gaat met de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. Dat bleek dinsdag tijdens een procedurele zitting.

Radovan Karadzic is dinsdagmiddag voor het eerst sinds het begin van zijn proces voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag verschenen. Bij de eerste drie zittingen liet hij verstek gaan, omdat hij vond dat hij te weinig tijd had gehad om zich terdege op het proces te kunnen voorbereiden.

Karadzic betoogde dinsdag dat zijn 'fundamentele rechten' op een eerlijk proces door de rechters van het tribunaal geschonden zijn omdat zij het begin van het proces niet verder wilden opschuiven. Opnieuw deed Karadzic een beroep op de rechters om hem meer voorbereidingstijd te gunnen. Hij stelde het proces niet te willen boycotten, maar ook niet mee te kunnen werken aan 'iets wat van het begin af aan niet gedeugd heeft en waarbij mijn fundamentele rechten zijn geschonden'.

Maandag liet Karadzic voor de derde achtereenvolgende maal verstek gaan bij zijn proces. Hij liet toen bij monde van zijn juridisch adviseur Marko Sladojevic echter weten dat hij dinsdag wel zou komen opdagen, 'om te helpen een oplossing te vinden voor de impasse die is ontstaan'.

Het tribunaal overweegt Karadzic, of hij dat nu wil of niet, een advocaat toe te wijzen, zei voorzittend rechter O-Gon Kwon vorige week dinsdag.

Karadzic zijn elf aanklachten wegens genocide en oorlogsmisdaden ten laste gelegd. Hij zou als politiek leider van de Bosnische Serviërs het brein zijn geweest achter wreedheden die werden gepleegd tijdens de Bosnische oorlog van 1992-1995, waarin naar schatting honderdduizend mensen de dood vonden.

De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, Serge Brammertz, sprak eerder de verwachting uit dat het proces tegen Karadzic zwaar wordt. Het wordt extra bemoeilijkt doordat hij zijn eigen verdediging wil voeren. Waarschijnlijk gaat de zaak meer dan een jaar duren. Met een eventuele beroepszaak zou het proces pas in 2013 worden afgerond.

Karadzic' beslissing zijn eigen verdediging te voeren, ook al heeft hij geen juridische achtergrond, heeft het vooruitzicht geschapen van een langdurig proces met veel politiek theater, zoals gebeurde bij zijn mentor Slobodan Milosevic. De voormalige Joegoslavische president vertraagde zijn proces vier jaar lang tot hij in januari 2006 aan een hartaanval bezweek. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden