Besluit over wraking Duits neonazi-proces uitgesteld

Het wrakingsverzoek van de verdediging van de Duitse hoofdverdachte van een terreurcampagne tegen immigranten is voorlopig terzijde gelegd. Het strafrecht schrijft voor dat de rechtbank in München voor de tweede zitting na die van maandag over de wraking moet beslissen. In afwachting van dat besluit wordt het proces tegen neonazi Beate Zschäpe en vier medeverdachten voortgezet, melden Duitse media.

Voorzittend rechter Manfred Götzl Beeld getty
Voorzittend rechter Manfred GötzlBeeld getty

De advocaten van hoofdverdachte Zschäpe wraakten maandagochtend voorzittend rechter Manfred Götzl omdat hij vooringenomen zou zijn. Zschäpe's raadslieden zijn boos dat alleen zij voor het betreden van de rechtzaal zijn gefouilleerd. Ze zien daarin grond om aan de onpartijdigheid van Götzl te twijfelen. De rechtbank beschouwt hen kennelijk als verdachten, klagen de advocaten. Ze kondigden al in het weekeinde aan het er niet bij te laten zitten.

Geschorst
Het proces, een van de belangrijkste en meest beladen rechtszaken in de geschiedenis van de Bondsrepubliek, werd na de aankondiging van de wraking voor een minuut of twintig geschorst. De verdediging bleef ontevreden over het optreden van de rechtbankvoorzitter en diende na de hervatting van de zitting een formeel wrakingsverzoek in.

In de aanloop naar de rechtszaak was al veel te doen over de strenge veiligheidsmaatregelen. Rond het gerechtsgebouw zijn honderden agenten op de been. Verslaggevers zijn aan tal van regels gebonden en voor de pers was maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

De 38-jarige Zschäpe, een kopstuk van de extreemrechtse terreurorganisatie Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), staat in München terecht voor haar aandeel in de moord op acht Turken, een Griek en een politieagente. Daarnaast zou ze de hand hebben gehad in zeker twee bomaanslagen en vijftien bankovervallen. De NSU bleef onopgemerkt door inlichtingen- en opsporingsdiensten en kon bijna dertien jaar lang ongestoord haar gang gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden