Besluit over Lelystad Airport met een jaar uitgesteld

Het besluit over de uitbreiding van Lelystad Airport wordt met minimaal een jaar uitgesteld.

Tegen de uitbreiding van Lelystad is veel weerstand.Beeld anp

Dat zal minister Cora van Nieuwenhuizen woensdag bekendmaken, bevestigen bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws en De Telegraaf hierover.

Tegen de uitbreiding van Lelystad is veel weerstand, vooral in de omliggende provincies, die vrezen voor geluidsoverlast. In de milieueffectrapport (MER) zijn fouten gemaakt.

De luchthaven van Lelystad moet vakantieverkeer van Schiphol gaan overnemen. Lelystad zou op 1 april 2019 open gaan, maar dat wordt dus zeker een jaar later. Het zou in eerste instantie gaan om 10.000 vliegbewegingen tot 2023.

Draagvlak
Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 hadden al aangegeven te twijfelen aan de datum. "Een zorgvuldig proces en het werken aan draagvlak is veel belangrijker dan april 2019 als openingsdatum," zei Tweede Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) in januari.

Er was al een kink in de kabel gekomen omdat vorig jaar bleek dat er onvolkomenheden zaten in de geluidsberekening van het milieueffectrapport (MER) dat voor de luchthaven is opgesteld. Daarop moest de MER worden geactualiseerd.

Tweede keer
Vorig jaar september zei toenmalig verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) dat er uiterlijk in november 2017 een besluit moest worden genomen over de vliegroutes omdat de openingsdatum anders in gevaar zou komen.

Het is de tweede keer dat de uitbreiding wordt vertraagd. Oorspronkelijk zou de luchthaven al op 1 april dit jaar al moeten opengaan. Die vertraging in 2016 kwam omdat een nieuwe indeling van de vertrek- en naderingsroutes langer duurde dan verwacht.

Capaciteit
Schipholtopman Jos Nijhuis zei eerder bereid te zijn om te kijken naar verdere groei op Schiphol als de opening van Lelystad zou worden uitgesteld. "Als Lelystad niet ingevuld kan worden, moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt. Want we hebben behoefte aan de capaciteit die Lelystad zou leveren. Ik wil ons houden aan die afspraken, maar dan moet Lelystad wel open."

"Ik begrijp dat dat een zorg is voor omwonenden van Schiphol. Maar als de overheid Lelystad niet kan leveren, dan moet de afspraak die in 2008 aan de Alderstafel is gemaakt, worden aangepast. Dat was ook onderdeel van de deal."

Lees ook: Omwonenden Schiphol dupe van mogelijke uitstel Lelystad en 'Nieuwe afspraken groei Schiphol bij uitstel Lelystad Airport'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden