Update

Besluit NHM verontwaardigt Arnhemse politiek

Erik Schilp, algemeen directeur van het nieuwe Nationaal Historisch Museum. Foto ANP Beeld
Erik Schilp, algemeen directeur van het nieuwe Nationaal Historisch Museum. Foto ANP

ARNHEM - Het besluit van het Nationaal Historisch Museum (NHM) om per 1 januari zijn intrek te nemen in de Zuiderkerk in Amsterdam, wordt dinsdag in de Arnhemse politiek met grote verontwaardiging ontvangen. Partijen hekelen de gang van zaken rond het museum en spreken zelfs van een vooropgezet plan van het NHM om naar Amsterdam te verhuizen.

''Het lijkt erop alsof het NHM nu de biezen pakt en uit Arnhem vertrekt'', zegt CDA-fractievoorzitster Ine van Burgsteden. ''Het heeft er alle schijn van dat deze plannen van de directie al langer klaarlagen. Dit is ronduit onbehoorlijk.'' De Arnhemse gemeenteraad nam maandagavond nog een motie aan waarin wordt opgeroepen om er alles aan te doen om het NHM voor de stad te behouden.

De VVD en SP reageren eveneens verrast op het besluit van het NHM. ''Dit lijkt mij voorbarig. Er ligt immers nog steeds een besluit van de Tweede Kamer om het museum in Arnhem te vestigen'', aldus SP-fractievoorzitter Cris Lenting. De VVD en SP wijzen er op dat er in Arnhem nog voldoende gebouwen leeg staan waar het NHM zich kan vestigen.

De PvdA uit kritiek op de slechte communicatie over het NHM. ''De burgemeester moest vrijdag via de pers vernemen dat er geen gebouw zou komen voor het museum. Ook dit besluit komt uit de lucht vallen.'', stelt fractievoorzitster Martien Louwers. Haar partij zegt ''ontzettend te balen''.

Volgens de Arnhemse gemeenteraad hebben de gemeente Arnhem en burgemeester Pauline Krikke alles in het werk gesteld om het NHM in Arnhem te houden. ''Maar het was al lang duidelijk dat de liefde niet wederzijds was'', stelt het CDA. ''De directie van het NHM maakt een mooie escape naar Amsterdam'', zegt Van Burgsteden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden