Besluit monumentenstatus Van Houtenpanden uitgesteld

De bestuurscommissie van het stadsdeel Centrum stelt het voorgenomen besluit om veertien Van Houtenpanden geen monument te maken uit.

Ton Damen
De commissie oordeelde dat de het besluit onvoldoende was onderbouwd. Beeld Gemeente Amsterdam
De commissie oordeelde dat de het besluit onvoldoende was onderbouwd.Beeld Gemeente Amsterdam

Ambtenaren moeten hun voornemen volgens de politici eerst beter beargumenteren.

Het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie besloot woensdag de voordracht om geen gemeentelijk monument van deze panden te maken terug te nemen. De commissie oordeelde dat het besluit onvoldoende was onderbouwd.

Het plan was ooit om de laatste veertien overgebleven zogeheten Van Houtenpanden - veelal jaren dertig-gebouwen in de binnenstad die monumentwaardig zijn vanwege karakteristieke elementen, zoals herplaatste zeventiende eeuwse en achttiende eeuwse geveltoppen - die nog geen monument waren, alsnog monument te maken.

De monumentenstatus maakt het moeilijker om deze panden af te breken.

'Architectonische waarde'
De stadsdeelraad heeft in 2008, na jarenlange discussie over de panden, uiteindelijk besloten ze toch monument te maken. Dat gebeurde nadat het toenmalige Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) onder leiding van architectuur-historicus Vincent van Rossem een studie annex inventarisatie had gemaakt. De panden zijn echter nooit monument geworden en nu wilde het stadsdeel besluiten ook maar niet meer aan de startprocedure te beginnen.

Aan het voornemen de Van Houtenpanden buiten de monumentenlijst te houden gingen wel een gehele nieuwe studie van BMA, thans RVE MenA geheten, vooraf. Daaruit concludeerde het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie dat deze panden niet genoeg "architectonische waarden" hebben om monument te kunnen worden.

'Orde-2 panden'
Een bijkomend argument is dat Van Houtenpanden sindskort wel zogeheten 'orde-2 panden', waardoor ze niet zonder toestemming van de gemeente gesloopt kunnen worden. Eerst waren ze 'orde-3 panden' die wel gesloopt mogen worden. Ze werden juridisch al voldoende beschermd, vond het dagelijks bestuur.

Over dat laatste werd in de bestuurscommissie anders gedacht, nadat De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse binnenstad (VVAB) had ingesproken. De VVAB is blij dat het besluit van het stadsdeel voorlopig van tafel is. Bureausecretaris Walther Schoonenberg: "Nu hebben we zelf ook meer tijd om het belang van het behoud van de Van Houtenpanden te bepleiten."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden