Besluit heropening Deventer moordzaak

DEN HAAG - De Hoge Raad besluit dinsdag of de zogenoemde Deventer moordzaak opnieuw wordt heropend.Advocaat Geert-Jan Knoops van de voor dit misdrijf tot twaalf jaar cel veroordeelde Ernest Louwes heeft het hoogste rechtscollege van Nederland hierom gevraagd.

Louwes bepleit al jaren zijn eigen onschuld. Hij zegt niets te maken te hebben met de moord op de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg in september 1999. Louwes fungeerde destijds als executeur-testamentair van de vrouw. Hij werd in november 1999 als verdachte van de moord gearresteerd.

De rechtbank in Zwolle sprak Louwes nog wegens gebrek aan bewijs vrij, maar het gerechtshof in Arnhem veroordeelde hem in hoger beroep tot twaalf jaar cel. Ook toen verzocht Louwes de Hoge Raad om herziening van zijn zaak. De raad willigde dat verzoek in en verwees de zaak naar het hof in Den Bosch.

Het proces in Den Bosch pakte voor Louwes toch nog nadelig uit. Het Openbaar Ministerie gaf tijdens de procedure het Nederlands Forensisch Instituut opdracht de blouse van de weduwe opnieuw te onderzoeken. Daaruit kwamen voor Louwes belastende DNA-sporen naar voren. Het hof in Den Bosch veroordeelde hem opnieuw tot twaalf jaar cel.

In het huidige herzieningsverzoek heeft Louwes' advocaat Geert-Jan Knoops gevraagd ook die veroordeling ongedaan te maken en zijn cliënt een nieuwe kans te geven voor de strafrechter. Volgens Knoops is er veel mis met het bewijs. Ook heeft hij betoogd dat het vorig jaar door het OM verrichte, zogeheten oriënterend vooronderzoek aanleiding moet zijn om de zaak opnieuw aan de rechter voor te leggen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden