Update

'Besluit fusie beursgiganten valt dinsdag'

© het parool Beeld
© het parool

FRANKFURT - De bestuurders van NYSE Euronext en Deutsche Börse komen dinsdag bijeen om een definitief besluit te nemen over de beoogde fusie tussen de twee beursgiganten. Dat heeft een bron rondom de onderhandelingen gezegd tegen persbureau Reuters. Als de twee zijn samengevoegd krijgt het nieuwe gecombineerde bedrijf de naam DB NYSE Group.

Alle lastige besluiten zoals de nieuwe samenstelling van de Raad van Bestuur zijn genomen, maar er is nog geen definitieve deal, aldus de bron. Deutsche Börse en NYSE Euronext maakten afgelopen woensdag bekend dat fusiegesprekken tussen de ondernemingen zich in een vergevorderde fase bevonden. Dat gebeurde enkele uren nadat de London Stock Exchange (LSE) en zijn Canadese tegenhanger de Toronto Stock Exchange hadden aangekondigd om samen te gaan.

Als de fusie tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse doorgaat, ontstaat het grootste beurshuis ter wereld gemeten in omzet en winst. De bestaande merken van de beursbedrijven blijven gewoon bestaan binnen een nieuwe gecombineerde onderneming, weet de bron. De deal moet nog wel goedgekeurd worden door de toezichthouders en daar zullen naar verwachting lange ingewikkelde politieke en juridische procedures aan vooraf gaan.

De aandeelhouders van Deutsche Börse krijgen volgens de plannen circa 60 procent van de aandelen van het gecombineerde bedrijf, die van NYSE 40 procent. Het fusiebedrijf houdt twee hoofdkantoren, een in Frankfurt en een in New York. Naar verwachting wordt het juridisch geregistreerd in Nederland. Of het bedrijf een naamloze vennootschap (NV) of een Europese vennootschap (SE) wordt, is nog niet besloten.

NYSE Euronext ontstond in 2007, na het samengaan van de Amerikaanse beurs NYSE met zijn Europese branchegenoot Euronext. Het Europees-Amerikaanse beurshuis bestaat, behalve uit Euronext Amsterdam, onder meer uit beurzen in Brussel, Lissabon, Parijs, New York, Chicago en San Francisco. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden