Beschuldiging getemperd

TBILISI - In Zuid-Ossetië zijn ten gevolge van de Georgische inval 133 doden gevallen. Moskou beweerde eerder dat het aantal slachtoffers 1600 bedroeg en dat sprake was van 'genocide'. De Russen kwamen gisteren zelf met een gecorrigeerd cijfer.

Het Russische persbureau Interfax heeft vanmorgen gemeld dat de Russische troepen bezig zijn de Georgische stad Gori te verlaten, maar de Georgische president Michail Saakasjvili betwijfelt of de Russen zich inderdaad uit zijn land zullen terugtrekken.

''Het enige wat we zien is dat de troepen zich hergroeperen.'' Maar hij gaf toe dat Georgië daar weinig aan kan veranderen. ''We kunnen daar slechts passief verzet tegen bieden.''

De Russen zijn in elk geval zeker van plan in Zuid-Ossetië te blijven. De Russische generaal Anatoli Nogovitsin zei gisteren dat een veiligheidskordon langs de grens van de opstandige provincie met de rest van Georgië wordt aangelegd. Daarin worden achttien controleposten opgenomen, die door de Russen zullen worden bemand.

In de Veiligheidsraad in New York heeft Rusland zelf de tekst ingediend voor een verklaring over de situatie in Georgië. Daarin wordt slechts het bestand vermeld dat het dit weekeinde werd ondertekend. Eerder verwierpen de Russen een Franse tekst, waarin werd gevraagd om onmiddellijke terugtrekking van de Russische troepen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden