Beschuit met muisjes en verbazing na bevalling in de Dirk van den Broek

Het 17-jarige meisje dat gisteren in de Dirk van den Broek in de Pretoriusstraat is bevallen van een dochtertje, is een medewerkster van de supermarkt. Voor haar collega's kwamen de zwangerschap en bevalling als een verrassing.

Rob Rombouts
null Beeld ANP
Beeld ANP

In de supermarkt willen ze er vanmorgen weinig over kwijt, maar er werd wel beschuit met muisjes uitgedeeld.

Een rustige bevalling was het niet: de Pretoriusstraat werd geblokkeerd door agenten, ambulances, politiepaarden en tientallen wachtende klanten.

Het hoofdkantoor van Dirk van den Broek wil niet zeggen of de jonge moeder zelf wist dat ze zwanger was. Dat is een privéaangelegenheid, net als de naam van het meisje. (Waarschijnlijk geen Dirkje, zoals de slager aan de overkant opperde.)

Te paard
De politie kreeg gisteren omstreeks 18.00 uur de melding dat in de supermarkt een bevalling aanstaande was. Twee agenten te paard kwamen als eersten ter plekke. De vrouwelijke agent stapte van haar paard en assisteerde bij de bevalling, samen met ambulancemensen en het personeel, dat volgens Dirk van den Broek 'op gepaste wijze zal worden bedankt voor het adequate handelen'.

Overigens nam het aantal registreerde zwangerschappen van Amsterdamse moeders onder de twintig af van 175 in 2009 tot 82 in 2013. 'Een dalende trend,' zegt Wilco Schilthuis van de Amsterdamse GGD, die docenten traint en ouderavonden organiseert over seksualiteit bij jongeren.

Zuidoost en Nieuw-West
Speciale aandacht gaat hierbij uit naar kinderen bij wie thuis weinig over seksualiteit wordt gesproken, zoals in Zuidoost en Nieuw-West, en lager opgeleiden. 'Hoe lager opgeleid, hoe eerder men seks heeft. Ongeveer een jaar eerder.' Overigens: 75 procent van de jongeren gebruikt bij 'de eerste keer' een condoom. 'In vergelijking met andere landen doen onze jongeren het op gebied van tienerzwangerschappen en tienerabortussen goed.' Cijfers van Amsterdamse tienerabortussen ontbreken, 'maar landelijk gezien is er geen toename,' aldus Schilthuis.

Jong moeder worden hoeft geen ­probleem te zijn, als er maar sprake is van een stabiele relatie en goede thuissituatie, zegt Schilthuis. 'Een meisje dat zelf niet weet dat ze zwanger is, lijkt een uitzondering. Wel kan het gebeuren dat ze het geheim houdt omdat ze bang is voor de reacties uit de omgeving.'

Een vrouwelijke klant heeft nooit een bolle buik gesignaleerd bij de jonge moeder. 'Maar mijn bevallingen gingen in elk geval stukken minder snel.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden